• home
 • video
 • pas verschenen

  Bergsma vloert Kramer, Swings gokt en verliest

  Bart Swings richtte zich op De Jong, maar kon het tempo niet volhouden.

  Bart Swings heeft zijn olympische toernooi afgesloten met een 5e plaats op de 10 km. Sven Kramer kon de ontgoocheling van Vancouver niet wegpoetsen. Hij moest zijn meerdere erkennen in landgenoot Jorrit Bergsma. Met Bob de Jong kleurt het podium alweer oranje.

  Door het forfait van de Noren en de Rus Skobrev had de 10.000 meter al op voorhand wat van zijn glans verloren. Iedereen ging uit van een nieuwe Nederlandse triomf. Maar de matige tijd van Bob de Jong zette de deur op een kier voor Bart Swings.

  Swings reed tegen Jorrit Bergsma, maar richtte zich volledig op de marstabel van De Jong. Swings dook na 7000 meter onder de tussentijd van de 37-jarige De Jong (al goud, zilver en brons op deze afstand). Maar in het laatste kwart viel de motor van Swings helemaal stil.

  Intussen was Bergsma slechts een verre stip voor onze landgenoot. De Nederlander, afkomstig uit het marathonschaatsen, zette een olympisch record op de tabellen. Sven Kramer kon zijn borst natmaken.

  Kramer was immers met een missie naar Sotsji gekomen: het echec van Vancouver, waar hij het goud moest afgeven na een foute baanwissel, naar de prullenmand verwijzen. Samen met titelverdediger Lee gingen de twee er als een speer vandoor in de slotrit.

  Maar Kramer overschatte zichzelf. Hij kon het zware schema niet aanhouden. Zijn voorsprong smolt in de slotfase als sneeuw voor de zon. Kramer, die in Sotsji wel al de 5.000 meter had gewonnen, verloor uiteindelijk met nog bijna vijf seconden verschil. Hij baalde zichtbaar, maar bleef wel sportief tegenover zijn landgenoot.

  Kramer: "Ik heb al een hele week last van mijn rug"

  • Sven Kramer: "Ik heb de hele week al last van mijn rug. Ik zag het wel een beetje aankomen. Ik voel het al lang, maar wilde er niet aan toegeven. Het is een slecht excuus, maar voor goud moet je topfit zijn. Jorrit rijdt een wereldtijd, laat dat duidelijk zijn. Ik weet niet of ik fit aan die tijd was geraakt. Maar ik baal wel van mijn lijf."
  • Jorrit Bergsma: "Ik wist dat het moeilijk zou zijn om mijn tijd te verbreken. Het was heel spannend. Normaal gezien kan Sven nog versnellen op het einde, maar nu zag je dat hij zich stukbeet. Het is amper te geloven."