• home
 • video
 • pas verschenen

  Van de atletiekpiste naar de bobsleebaan

  Hanna Mariën als loopster en als bobsleeremster.

  Hanna Mariën is niet de enige atlete die na de Zomerspelen nu ook aan de Olympische Winterspelen deelneemt. Ook de Australische en de Amerikaanse bob starten in Sotsji met kampioenes uit de atletiek.

  België: Hanna Mariën

  Hanna Mariën (31) maakte op de Zomerspelen van 2008 deel uit van het estafetteteam op de 4x100 meter. Samen met Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée liep ze naar een zilveren medaille in Peking.

  Twee jaar geleden hing Mariën haar spikes aan de haak en sneed ze een nieuw hoofdstuk aan in haar topsportcarrière. Dinsdag duwt ze de Belgische bob in gang in Sotsji.

  Verenigde Staten: Lolo Jones en Lauryn Williams

  De Amerikanen staan dinsdag met twee atletiekkampioenes aan de start: Lolo Jones (31) en Lauryn Williams (30). Williams liep vorig jaar in Londen naar goud op de 4x100 meter, in 2004 werd ze viceolympisch kampioene op de 100 meter. Jones eindigde in Londen als vierde op de 100 meter horden.

  Williams is in Sotsji de remster van het eerste Amerikaanse team. Jones zit in de bob van USA 3. Na Sotsji concentreert Jones zich weer op de atletiek. Over twee jaar wil ze op de Zomerspelen van Rio staan.

  Australië: Jana Pittman

  Jana Pittman (31) liep de 400 meter horden op de Olympische Spelen van Sydney (2000) en Athene (2004). In Athene legde ze beslag op de vijfde plaats. Blessures hielden haar weg van Peking 2008 en Londen 2012.

  Ook Pittman neemt als ex-loopster de taken van remster voor haar rekening in het bobsleeën.

  Groot-Brittannië: Craig Pickering

  Ook in de viermansbob bij de mannen staat een sprintkampioen aan de start. De Brit Craig Pickering (27) pakte brons op de 4x100 meter op het WK van 2007 in Osaka (Jap). In datzelfde jaar liep hij ook naar de tweede plaats op de 60 meter van het EK indoor in Birmingham (GBr).

  Met het estafetteteam nam Pickering deel aan de Zomerspelen van 2008 in Peking. Als slotloper ging hij te snel van start, Groot-Brittannië werd gediskwalficeerd. Een rugblessure hield Pickering weg van Londen 2012.

  Medaille(s) op Zomer- én Winterspelen

  • Eddie Eagan (VS)
   Antwerpen 1920: goud - boksen
   Lake Placid 1932: goud - bobsleeën
  • Jacob Tullin Thams (Noo)
   Chamonix 1924: goud - schansspringen
   Berlijn 1936: zilver - zeilen
  • Christa Luding (Dui)
   Sarajevo 1984: goud - schaatsen
   Calgary 1988: goud - schaatsen
   Seoel 1988: goud - baanwielrennen
   Albertville 1992: goud - schaatsen
  • Clara Hughes (Can)
   Atlanta 1996: brons - weg- en tijdrit
   Salt Lake City 2002: brons - schaatsen
   Turijn 2006: goud en zilver - schaatsen
   Vancouver 2010: goud - schaatsen