• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelle Belgian Bullets: "Top 8 blijft onze ambitie"

  De Belgian Bullets kunnen dinsdag met vertrouwen aan competitie beginnen.

  In Sotsji hebben Elfje Willemsen en Hanna Mariën indruk gemaakt in de trainingsruns van de tweevrouwsbob. Dinsdag beginnen de Belgian Bullets eraan met hun eerste twee runs, woensdag zijn de laatste twee runs. De trainingstijden doen het beste vermoeden, maar de twee houden de druk af. "Top acht is realistisch", zegt Willemsen, "de baan ligt ons."

  De voorbije drie dagen zetten stuurvrouw Willemsen en remster Mariën twee derde plaatsen, een vierde en een vijfde plaats neer in het Sanki Sliding Center. Toch relativeren ze meteen. Hun start blijft het heikele punt. "Sommige landen joggen bij de start, terwijl wij toch flink doorduwen", zegt Willemsen.

  De olympische baan zelf ligt de Belgen wel. Willemsen: "Ze is heel technisch met een heel korte start (rond de 5"50, terwijl elders vaak 6") en een heel lange baan (rond de 58", terwijl elders soms 49"). We hebben dus meer tijd om onze mindere starttijd in te halen."

  Mariën benadrukt het belang van een goeie start: "De start gaat al beter, dat geeft vertrouwen. Maar er moeten toch nog een paar honderdsten af. We halen altijd veel in op het einde. We hebben ook vaak de topsnelheid met 133 km/u. Als we in het begin een stapje sneller kunnen gaan, komen we op een hogere plaats uit."

  Voor de competitie ziet Willemsen het wel zitten. "Die paar honderdsten gaan er wel af door de adrenaline. En we kunnen allebei goed onder druk presteren. Hanna maakte Peking 2008 mee, ik Vancouver."

  Bullets willen top 8, coach droomt van top 6

  Vorig jaar waren Mariën en Willemsen 14e op de wereldbekermanche in Sotsji. Hun coach Janis Skrastins uit Letland bouwde deze zomer echter een nieuwe slee op maat van Willemsen. "Spanky" is de naam.

  "Spanky is supersnel. Hij matcht met de piloot. Andere teams zijn al een kijkje komen nemen, maar er is geen geheim", zegt Mariën.

  Door de snelle slee en de stuurkunsten van Willemsen draaien de Belgen een goed seizoen. Zo werden ze vierde op het EK en zesde op een wereldbeker. De olympische ambitie werd van top 12 naar top 8 bijgesteld.

  Maar moet die nu niet verder bijgesteld worden? "Neen", klinkt het in koor. Mariën: "We willen niet te veel druk op onze schouders." Willemsen: "Top acht is een olympisch diploma en supergoed. Als we zouden bijstellen en we worden vijfde - wat belachelijk goed is - zou heel België ontgoocheld zijn omdat we geen podium halen. Top 8 is realistisch."

  Coach Skrastins droomt van iets meer: "Ik zou heel gelukkig zijn als ze de top zes halen."

  Als tiende van start

  De Belgische bobsleevrouwen komen morgen als tiende in actie. Rond 16.35u rijden Elfje Willemsen en Hanna Mariën hun eerste run op de olympische baan.