• home
 • video
 • pas verschenen

  Skiër zet Oost-Timor op de kaart: "Het begon als grap"

  Yohan Goncalves Goutt is de 1e olympiër voor Oost-Timor.

  In de olympische gedachte is deelnemen belangrijker dan winnen, zeker voor Yohan Goncalves Goutt uit Oost-Timor en Luke Steyn uit Zimbabwe. De twee alpineskiërs komen zaterdag in actie op de slalom en zijn de allereerste winterolympiërs van hun land. "Het begon allemaal als een grap", zegt Goncalves.

  Goncalves Goutt werd 19 jaar geleden geboren in Parijs, als zoon van een Franse vader en een Oost-Timorese moeder. Toen hij op zijn achtste op skivakantie was vertelde een vriend van de familie hem al grappend dat hij op een dag op de Olympische Spelen kon staan.

  "Ik stak het in mijn hoofd en wou dat het een droom werd die zou uitkomen", zegt de jongeman vandaag in Sotsji. Daarvoor richtte hij eigenhandig de Oost-Timorese skifederatie op. Hij betaalde ook een groot deel van het vereiste olympisch budget (75.000 dollar) uit eigen zak.

  Goncalves Goutt vervult hier een dubbele rol, die van atleet en die van ambassadeur voor de arme Zuid-Oost-Aziatische voormalige kolonie van Portugal.

  "Op deze manier help ik ook  de Timorezen. Ik laat zien dat Timor bestaat en misschien willen sommige mensen wel investeren in mijn land."

  "Als ik na Sotsji sponsors kan versieren wil ik in Oost-Timor sportcentra oprichten. In een land dat zich node moet ontwikkelen is onderwijs heel belangrijk, maar ook sport kan helpen."

  Zimbabwaan Luke Steyn stelt zich voor in filmpje

  Luke Steyn is net als Goncalves Goutt een skiër en droeg - als enige vertegenwoordiger - ook de vlag van Zimbabwe voor het eerst op de Winterspelen. Steyn werd geboren in Harare, in Zimbabwe, maar verhuisde op zijn tweede naar Zwitserland. Op die leeftijd begon hij ook te skiën. Hij stelt zich hieronder voor.