• home
 • video
 • pas verschenen

  NOS-commentator: "Swings maakt kans op 10 km"

  Martin Hersman, een Nederlandse ex-schaatser, is cocommentator bij de NOS.

  Bart Swings (23) sluit morgen zijn eerste Olympische Spelen af met de 10.000 meter. Hijzelf en zijn entourage mikken op de top vijf. Voor Martin Hersman, cocommentator van de NOS en ex-schaatser, kan er meer. "Al wordt het wellicht weer een oranje podium", denkt ook hij.

  Bart Swings werd vorige week vierde op de 5.000 meter. "Hij maakt zeker een kans op de 10.000 meter", zegt Martin Hersman aan Sporza.

  "De jongens moeten 25 ronden rijden. En het gaat wel eens mis met schaatsers. Al is Nederland momenteel wel heel erg sterk."

  "Swings is nog jong en een van de grootste talenten. Iedereen kijkt naar hem", looft Hersman.

  "Al is de kans groot dat het weer een oranje podium wordt. Zo goed als we nu presteren, hebben we nog nooit gedaan. Ik keek voor het eerst in 1984 en toen wonnen we niks. Het kan dus heel snel gaan in een generatie."

  Spruyt: "Top vijf kan in een goeie dag"

  Jelle Spruyt coacht Bart Swings al van kindsbeen. De teleurstelling van de gemiste 1.500 meter is doorgespoeld.

  "Bart heeft gisteren op training het goeie gevoel teruggevonden op het ijs. Hij liet zich wat meedrijven in groepjes en hoefde enkel aan zijn techniek te denken. Vandaag richten we de training dan volledig naar de 10 kilometer."

  Spruyt ziet net als Swings en coach Bart Veldkamp de top vijf als een mogelijkheid. "Als je naar de Wereldbeker kijkt, moet een top vijf zeker kunnen. Maar het zijn de Olympische Spelen én je moet een goeie dag hebben."