• home
 • video
 • pas verschenen

  Duitsland wint schansspringtitel, geen 3e goud voor Stoch

  De jonge Duitsers houden de Oostenrijkers van een drie op een rij.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  De jonge Duitsers houden de Oostenrijkers van een drie op een rij.

  Video player inladen ...
  De Duitse schansspringers hebben de Oostenrijkse hegemonie doorbroken. Japan kaapte het brons weg voor de neus van Polen. Kamil Stoch had een derde gouden medaille kunnen winnen, na de titel op de kleine en grote schans.

  Oostenrijk - met kopman Gregor Schlierenzauer - was de topfavoriet. Het was tien jaar geleden dat ze nog eens een teamcompetitie op een WK of de Olympische Spelen verloren.

  Niet Oostenrijk, maar Duitsland wint zo dit event, dat sinds 1988 georganiseerd wordt, voor de derde keer na 1994 en 2002, een record.

  En dat met een jong en onervaren team. Andreas Wank (25), Marinus Kraus (23), Andreas Wellinger (18) en Severin Freund (25) domineren het concours niet zoals hun landgenoot Martin Schmitt meer dan een decennium geleden deed.

  Toen bleek dat de laatste sprong van Freund goed was voor het goud vielen de vier elkaar in de armen. Het verschil met Oostenrijk was geen 3 punten. "Dit is niet te geloven. We wisten dat het moeilijk zou zijn, maar we hebben geknokt voor wat we waard waren", legde Wellinger uit.

  Stoch geen goud, Kasai brons

  Kamil Stoch (foto boven) kon na de kleine en grote schans ook goud winnen in de teamcompetitie, zoals de Fin Matti Nykanen in 1988 als enige ooit waarmaakte (video boven). Maar Polen viel net naast het podium. De 41-jarige Noriaki Kasai pakte met Japan brons, goed voor zijn tweede medaille hier na het zilver op de grote schans. 20 jaar geleden pakte Kasai ook al eens zilver per land. Het zijn zijn zevende Spelen en hij droomt al van 2018.