• home
 • video
 • pas verschenen

  Domratsjeva glijdt en schiet zich naar 3e goud

  Domratsjeva wint na de achtervolging en de individuele race ook de massastart.

  De Wit-Russin Darja Domratsjeva is de eerste die een derde gouden medaille om haar nek mag hangen in Sotsji. Met de 12,5 km massastart won de biatlete haar derde wedstrijd op een rij. Ze was ook al de beste in de 10 km achtervolging en de 15 km individueel.

  Domratsjeva had een afspraak met de geschiedenis. Ze kon de eerste vrouw worden die drie biatlontitels pakt op dezelfde Spelen.

  Ze kraakte niet onder de druk. Integendeel. Bij de eerste passage in de schietstand lag ze nog vierde, maar daarna was er geen houden meer aan.

  De Wit-Russin, een sterke langlaufster, nam steeds meer afstand van de rest. Een misser bij de laatste schietproef speelde haar geen parten.

  Achter haar spoelde de Tsjechische Gabriela Soukalova haar twee eerdere vierde plaatsen door met het zilver. De Noorse Tiril Eckhoff en de Duitse Evi Sachenbacher sprintten voor brons, Eckhoff haalde het.

  Vijfde vrouw met minstens drie keer goud in één editie

  Domratsjeva is na vandaag ook de meest succesvolle Wit-Russin op de Zomer- én Winterspelen. Ze steekt roeister Jekaterina Karsten voorbij.

  De Wit-Russin is nog maar de vijfde vrouw die minstens drie medailles op één olympische wintereditie behaalt. Ze komt in het rijtje van de Finse langlaufster Marja-Lissa Kirvesniemi (1984), de Nederlandse schaatsster Yvonne van Gennip (1988, video boven) en de Kroatische skiester Janica Kostelic (2002). De Russin Lidia Skoblikova deed in 1964 nog beter met vier gouden schaatsmedailles.