• home
 • video
 • pas verschenen

  "De ondraaglijke lichtheid van Anderlecht"

  Proto en Gillet praten met de misnoegde fans.

  Anderlecht heeft Bergen met een kluitje in het riet gestuurd, maar daarmee is alles dan ook weer gezegd over de zestiende competitieoverwinning van de kampioen. Peter Vandenbempt werd niet warm van de slappe hap die Anderlecht opdiende. Zijn analyse van het Brusselse brokkenparcours en andere taferelen in ons eersteklassevoetbal.

  Er was gisterenavond weinig vrolijkheid in het (Astrid)park. Anderlecht speelde alweer een draak van een wedstrijd, zonder vaart, zonder ideeën, zonder beleving en met veel technische fouten. Dan bots je vanzelf op de muur die Bergen opgetrokken had.

  Ik zag een groot gebrek aan vertrouwen bij de spelers. Sommigen zouden achter de dug-out gekropen zijn om de bal toch maar niet te krijgen.

  Anderlecht won dan wel verdiend, de prestatie was van een ondraaglijke lichtheid. De mensen die geloven dat dit Anderlecht in de play-offs nog een grote rol van betekenis kan spelen, kun je stilaan op de vingers van één hand tellen.

  Gisteren had het volk er ook ineens genoeg van. Het begon al na een kwartier, da's toch vrij vroeg. Eerst nog bescheiden, maar het protest klonk almaar luider. Ook en voor het eerst dit seizoen tegen John van den Brom. Dat is een nieuwe statie op de kruisweg van Anderlecht dit seizoen.

  "Anti-Van den Brom en anti-voetbal" scandeerden de fans. Daar was Van den Brom na afloop zeer aangedaan door.

  Het blijft maar zoeken en proberen

  Maar die onvrede over het spel en de trainer is er natuurlijk al veel langer. De vele wissels in de opstellingen zijn een item bij de supporters. Le Soir rekende uit dat Van den Brom in 26 matchen 22 verschillende opstellingen gebruikte. Het blijft maar zoeken en proberen.

  Voor de wedstrijd leefde bij de fans al een totaal onbegrip over het feit dat Van den Brom met Cyriac toch maar weer voor één aanvaller koos - terwijl we weten dat die dat eigenlijk niet graag doet en er niet geschikt voor is - en twee dure spitsen (Pollet en Mitrovic) op de bank zette, thuis tegen Bergen dan nog.

  Later wisselde hij de ene spits voor een andere. Dat vond ik niet zo slim. Zo is de druk op Van den Brom toch weer opgevoerd, nu ook vanuit het publiek.

  Herman Van Holsbeeck zei zaterdag nog dat de coach tot het einde van het seizoen blijft, wat er ook gebeurt. Maar met dit soort vertoningen wordt het elke week toch een stukje moeilijker.

  Anderlecht had het vooraf over een overgangsseizoen, maar de toeschouwers betalen wel geen overgangsprijzen voor hun abonnement. Misschien is het een goed idee om de prijzen voor PO I, die op Anderlecht altijd torenhoog zijn, fors te doen zakken. Het zou niet meer dan logisch zijn als de mensen zo vaak naar een B-film moeten kijken.

  Analisten moeten zich informeren voor ze zich uitspreken

  Genk won met 0-1 op Lierse, een overwinning op inzet en karakter. Zoals gevraagd door Mario Been. Het was een slechte wedstrijd met heel zwak voetbal, maar dat telt nu even niet. Daar kan ik wel begrip voor opbrengen.

  Helaas heeft het supportersprotest in Genk afgelopen weekend de ondergrens bereikt met die kassei tegen het raam van Dirk Degraen. Dat is beschamend en ontluisterend.

  Intussen heeft iedereen dit veroordeeld. Ook de analisten, al moeten die zich misschien beter informeren voor ze op tv ongefundeerde uitspraken doen over te hoge commissies die betaald worden op transfers. Ik denk niet dat dat bijdraagt tot een sereen debat.

  Mircea Rednic is voor mij een grote teleurstelling

  Maar goed, Genk heeft het geluk dat AA Gent het dit seizoen weer laat afweten en keer op keer niet thuis geeft. Trainer Rednic is voor mij een grote teleurstelling. Hij krijgt zijn ploeg niet aan het voetballen en krijgt ze ook niet in het gareel.

  Ik denk dat we ons met zijn allen grandioos verkeken hebben op zijn werk bij Standard. Daar was ik van onder de indruk.

  Want zelfs met deze spelers - het lijken vele kleine kinderen met lange tenen, zie hun persboycot van gisteren - moet je toch beter kunnen doen.

  KV Kortrijk, die andere PO I-concurrent, schiet zichzelf dan weer altijd in de voet. Nu ook weer op Club Brugge vrijdagavond.

  Coach Hein Vanhaezebrouck krijgt terecht heel veel lof voor het voetbal dat zijn ploeg altijd brengt, maar Kortrijk heeft welgeteld één van zijn laatste twaalf wedstrijden gewonnen.

  Zijn naam staat hoog op de lijst om volgend seizoen trainer in Gent te worden, maar daar moet je toch vaker winnen, hoor.

  Peter Vandenbempt