• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Swings wordt vierde op het EK allround

  Swings geeft alles op de afsluitende 10 km.

  Bart Swings heeft het podium van het EK allround net niet gehaald. Met een goeie afsluitende 10 kilometer schoof hij wel nog een plaats op. Met zijn vierde plaats doet hij één plaats beter dan vorig jaar. "Ik zit nog in de opbouwfase richting Sotsji, maar ben op de goeie weg", zegt Swings. De Nederlander Jan Blokhuijsen werd Europees kampioen.

  Na de 500 en 3.000 meter van gisteren stond Swings op de vijfde plaats. Met een zevende plaats op de 1.500 meter, de eerste discipline van vandaag bleef hij op de vijfde plaats. Met 1'46"53 bleef hij iets meer dan een seconde boven zijn persoonlijk record (1'45"23).

  Het podium halen zou moeilijk worden, want voor hem stonden de Noren Pedersen en Bøkko. In de afsluitende 10 kilometer zou hij 2,5 seconde sneller moeten schaatsen dan Pedersen en zelfs 12 seconden sneller dan Bøkko.

  Swings deed het met 13'17"41 wel goed en moest afwachten hoe de Noren het er daarna van afbrachten. In de eerste 5 kilometer schaatsten de Noren 2,5 seconde trager, waardoor de strijd om de vierde plaats een secondespel leek te worden.

  Maar daarna versnelde Pedersen en leek de Noor zijn vierde plaats vast te houden. Tot het laatste rondje. Dat van Swings bleek uiteindelijk beter dan dat van Pedersen, die 3 seconden trager finishte dan Swings, een halve seconde te traag dus.

  Blokhuijsen wint nipt voor Verweij

  De strijd om het goud werd een spannend duel tussen de Nederlanders Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Verweij begon met een voorsprong van ruim 5 seconden aan de 10 kilometer, waarop Blokhuijsen sterker is. De tweestrijd draaide uit op een thriller, die in het voordeel van Blokhuijsen uitdraaide. In de laatste 2 rondjes perste Verweij er nog alles uit, maar hij was 6 seconden trager dan zijn landgenoot.

  Blokhuijsen volgt zijn landgenoot Sven Kramer op, die een trainingsstage in Tenerife verkoos boven deelname aan het EK. Kramer zet dit jaar alles op de Olympische Winterspelen in Sotsji.

  Swings: "Op de goeie weg voor Sotsji"

  Een podiumplaats zat er dus net niet in voor Bart Swings. "Dit was geen slecht kampioenschap", vertelt hij aan Sporza. "Ik zit nog in de opbouwfase richting Sotsji, maar ben op de goeie weg. Misschien moest ik bij de 10 kilometer nog wat harder doorbijten in het laatste stuk, maar ik er tevreden mee."

  Swings had het vanmiddag wel opnieuw niet makkelijk op de 1.500 meter. "Het liep niet echt fout. Ik was vooral bezig met een goeie uitvoering en dat is gelukt. Maar daardoor mis ik wel wat agressie in de laatste ronde. Dat komt wel in Sotsji. Op dit EK had ik één doel: technisch goed schaatsen."

  "Volgende week las ik een trainingskamp in, waar ik vooral veel zal schaatsen. Dat heb ik de voorbije weken toch wat gemist, toen er vooral aan de fysieke conditie werd gewerkt. Nu komt het technisch gedeelte aan bod."