• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sven Nys: "Het beste in me komt naar boven"

  Michel Wuyts in gesprek met Sven Nys.

  In Sportweekend blikte Sven Nys nog eens terug op zijn negende Belgische titel. "Fysiek en mentaal valt alles in zijn plooi. En vanaf nu moet alles wijken voor het WK."

  Voelt Sven Nys zich op de top van zijn kunnen? "Er zijn wel periodes geweest die deze benaderen. Maar op mijn 37e valt alles fysiek en mentaal in zijn plooi."

  "Ik ben veel rustiger en kan meer ontspannen naar een BK of WK toeleven. Ik weet dat als ik tweede of derde word, dat dat eigenlijk niet meer dan normaal is. Dat haalt het beste in me naar boven."

  De balkjesheisa kon Nys niet uit zijn evenwicht brengen. "Vroeger zou ik daar onder gebukt gaan, maar nu maakt het me sterker. Ik kan iets creëren bij mezelf. Ik teer op rust, ervaring en kracht. Mijn explosiviteit is wel wat minder."

  "Ik wist dat de balkjes niet het cruciale punt waren. Ik besliste in de loop van de week al dat ik er niet over zou springen. Als iedereen dacht dat dat het cruciale punt zou zijn, dan zal ik het verleggen. Er zijn geen balken nodig om kampioen te worden."

  "De zandstrook was cruciaal en daarom deelde ik mijn koers zo in dat ik daar zo fris mogelijk zit. Je moet controle hebben over jezelf en ik bewees dat ik daar de perfectie benaderde."

  Nys: "Nu moet alles wijken voor het WK"

  Sven Nys wil ook zijn regenboogtrui niet te grabbel gooien. "Vanaf nu moet alles wijken voor het WK. Ik pas om te beginnen voor de cross morgen in Otegem, dan kan ik herstellen van vandaag."

  "Na de crossen van komend weekend reis ik naar Mallorca om me nog twee weken in beter weer ontspannen voor te bereiden op het WK. Ik schrap ook de WB-cross in Nommay omdat ik in de WB-stand geen rol meer speel. Ik zet alles op het WK."