• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gerrans klopt Evans om de Australische titel

  Gerrans (op archieffoto) won twee jaar geleden ook al eens.

  Simon Gerrans is voor de tweede keer Australisch kampioen op de weg geworden. In een prangende spurt greep Cadel Evans net naast zijn eerste titel. Richie Porte mocht de bronzen medaille mee naar huis nemen.

  Een ontsnapping van 17 renners kleurde de warme dag in Buninyong, waar het kampioenschap sinds 2009 wordt gereden.

  Simon Clarke (Orica Greenedge), Adam Hansen (Lotto-Belisol) en Steel Von Hoff (Garmin) waren de bekendste namen in de groep. Meer dan 4 minuten kregen ze van het peloton niet en door talloze aanvalspogingen brokkelde de kopgroep stilaan ook af.

  In de laatste twee van 18 rondes kon het peloton de overgebleven vluchters ruiken en in de laatste ronde viel de finale in zijn plooi. Op de laatste beklimming van Mount Buninyong raakten Gerrans, Evans, Porte en Cameron Meyer weg, een van hen zou de titel pakken.

  In de laatste 5 kilometer probeerde iedereen nog wel eens aan te vallen, maar de vier bleven samen. Porte probeerde het in de laatste 2 kilometer tevergeefs nog eens, Meyer moest toen lossen. Gerrans won de spurt, maar Evans was er heel dichtbij.

  Eerste podiumplaats voor Evans

  Met Simon Gerrans in 2011, Luke Durbridge vorig jaar en nu weer Gerrans heeft Orica GreenEdge alle Australische kampioenschappen waar het aanwezig was ook gewonnen. Cadel Evans pakte nog nooit een titel en staat dit jaar zelfs voor het eerst op het podium.

  Uitslag:

  01. Simon Gerrans 184 km in 4u43'43"
  02. Cadel Evans - zelfde tijd
  03. Richie Porte op 1"
  04. Cameron Meyer
  05. Jack Bobridge

  Opmerking: titelverdediger Luke Durbridge gaf op.