• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Geen BK voor Wout Van Aert door valse start

  Van Aert was de topfavoriet bij de beloften.

  Consternatie bij de start van de belofterace: topfavoriet Wout Van Aert wachtte niet op het groene licht om te vertrekken en veroorzaakte zo een valse start. Een herstart drong zich dus op, maar het verdict van de jury was heel hard voor Van Aert: hij werd uit de race gezet. "Ik kan niet leven met de manier waarop dit gebeurt", zegt een ontgoochelde Van Aert.

  Wout Van Aert trok zich al op gang toen het licht nog niet op groen gesprongen was. De renner van Telenet-Fidea werd uiteraard teruggefloten door de jury, maar kreeg meteen ook te horen dat zijn Belgisch kampioenschap er al op zat.

  Van Aert kon daar zichtbaar niet mee leven. Toen de beloften uiteindelijk toch gestart waren, sprong hij alsnog op zijn fiets. Maar de inhaalrace van de jonge Belg duurde niet al te lang, want na iets meer dan een ronde werd hij door de jury van zijn fiets gehaald.

  "Van Aert is nog voor de officiële start vertrokken", zegt de wedstijdjury. "Wij hebben het reglement toegepast: wie een valse start veroorzaakt, wordt uit de race gezet. Wij hebben aan de andere renners nog gevraagd of hij achteraan mocht starten, maar dat lieten enkele renners niet toe."

  "1 renner wou me niet laten starten"

  Sporza vroeg wat meer uitleg aan Wout Van Aert. "Ik had de indruk dat het licht lang op rood bleef en begon te panikeren. Na die valse start kreeg ik de melding dat ik uit de race lag, zoals het reglement voorschrijft."

  "Maar de commissaris durfde geen beslissing te nemen. "Ik wil je laten starten als er geen bezwaar is", zei hij. Maar één renner stak zijn hand op. Wie? Dat zeg ik niet. Maar ik zou dat niet durven. Als collega doe je dat niet."

  "Ik ben dan nog vertrokken, maar dat mocht niet, want ik riskeerde een schorsing. Ik heb een fout gemaakt, maar ik kan niet leven met de manier waarop dit gebeurt. Ik vind het vooral jammer dat de jury niet zelf wou beslissen en mijn lot in de handen van iemand anders heeft gelegd. Ik denk dat het bij de profs niet zo zou gebeuren. Dit is jammer, want ik had de beste papieren om te winnen."

  Herygers: "Dit is echt zielig"

  Paul Herygers had het moeilijk met de beslissing van de jury. "Dit is een BK, waarom geven ze hem dan niet een verwittiging én een tweede kans? Het reglement bestaat blijkbaar, maar is nog nooit hard gemaakt. Dit is nieuw voor mij. Het is zielig dat dit gebeurt met iemand die het de komende jaren moet doen voor ons."

  "De commissarissen moeten de beslissing nemen. Je moet de mening niet vragen aan de andere renners, want zij zien natuurlijk hun kansen groeien als de topfavoriet niet mag starten", zegt bondscoach Rudy De Bie nog over het incident met Wout Van Aert.