• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nys is veelvraat op BK's, zeker in West-Vlaanderen

  Sven Nys heeft de statistieken mee.

  Als we even een kleine reis door de recente geschiedenis van het BK veldrijden maken, zien we dat Sven Nys de rode draad in het verhaal is. Hij is de slokop van truien en medailles en is favoriet omdat het BK in West-Vlaanderen is.

  Van de huidige generatie toppers zijn er maar vier die al eens van de zege op een BK mochten proeven: Sven Nys, Bart Wellens, Niels Albert en Klaas Vantornout.

  Sven Nys (37) is de afgelopen 15 jaar de dominante figuur met 8 zeges en in totaal 12 podiumplaatsen. Sinds 1999 stond hij maar drie keer niet op het podium. Eén keer stapte hij af, dat was aan het strand van Antwerpen in 2011.

  Bart Wellens (35) mag de laatste jaren dan al wat weggezakt zijn, hij kan wel een aardig palmares voorleggen met 2 zeges (foto uit 2004) en 7 podiumplaatsen.

  Klaas Vantornout (31) en Niels Albert (27) wonnen allebei al 1 keer. Albert mag al 4 podiumplaatsen tellen, titelverdediger Vantornout 3. 

  Vooral voor Kevin Pauwels (29) zou een Belgische titel zoet smaken. Hij stond toch al 3 keer op het podium en scoort daarmee niet slecht. Toch won hij nog nooit, iets wat hij in het mountainbiken wel al deed. Daar haalde hij al 2 Belgische titels.

  BK in West-Vlaanderen: Nys wint

  Sven Nys heeft sinds 2003 elk BK dat in West-Vlaanderen gereden werd, gewonnen. Zowel in Wielsbeke 2003, Ruddervoorde 2009 en Hooglede-Gits 2012 was hij de primus. Alleen in Koksijde (2002) greep hij naast de prijzen.

  Sinds Niels Albert meestrijdt, werd die telkens tweede na Nys in West-Vlaanderen. Op het WK in Koksijde won Albert wel, dus ook hij wordt zondag zeker op het podium verwacht.