• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Veldkamp: "Swings kan er een leuk weekend van maken"

  Morgen begint in Hamar, in Noorwegen, het EK allround snelschaatsen. Een kleine maand voor de start van de Spelen in Sotsji is het uitkijken naar de prestaties van Bart Swings. Sporza sprak met trainer Bart Veldkamp na de laatste training op het Noorse ijs. "Waar Swings ook start, hij gaat altijd voor winst", zegt de coach. Commentator Martin Hersman heeft Swings alvast op zijn lijstje staan.

  Bart Swings heeft goeie herinneringen aan de ijsbaan in Hamar. Vorig jaar pakte hij er de bronzen medaille op het WK allround. Dit weekend doet Swings opnieuw een gooi naar een podiumplek. "Ik ben tevreden over wat ik zie", zegt coach Veldkamp na de laatste training.

  "Bart oogt fit en kan er weer een leuk weekend van maken. Belangrijk is hoe hij schaatst: rijdt hij technisch goed en is de focus er? De uitslag is niet echt relevant. Als de uitvoering niet goed is, kunnen we niet tevreden zijn met een derde plek. Maar als het technisch in orde is, is een vierde plaats wel voldoende."

  "6 à 7 jongens komen in aanmerking voor het podium. Daar hoort Swings bij. Hij moet een beetje geluk hebben op de 500 meter en dan is een mooi klassement mogelijk."

  De Nederlanders hebben met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen de topfavorieten in hun rangen. Zij hebben kwalificatietoernooien achter de rug, terwijl Swings door een stage in Portugal weinig op het ijs stond. Kan dat een nadeel zijn voor de beste Belgische schaatser?

  "Als dit het hoofddoel had geweest, zouden we het anders aangepakt hebben. Maar in een olympisch jaar staat alles in het teken van de Spelen. We hebben wat meer tijd nodig om aan het ijs te wennen. Maar als Swings aan de start staat, wil hij altijd voor de overwinning gaan. Of dat nu reëel is of niet. Dat is het mooie aan hem."

  "Het doel is Sotsji en dit EK is het middel. Met de huidige tegenstand kan hij nu nog niet winnen op de 5.000 meter, maar op de 1.500 meter heeft hij wel winstkansen."

  Commentator NOS: "Zijn beste afstand is de 5km"

  Sporza vroeg ook aan Martin Hersman, ex-schaatser en nu co-commentator bij de NOS, wat Swings kan presteren op het EK. "Op dit EK is hij met Joeskov de enige die zich tussen de Nederlanders kan plaatsen. Maar hij heeft me dit seizoen nog niet verbaasd", zegt de Nederlander.

  "In het voorseizoen in Noord-Amerika werd hij geconfronteerd met snelle banen. Maar met zijn skeelerachtergrond moet hij het meer hebben van zwaardere omstandigheden, als er meer gewerkt moet worden."

  De focus van Swings lijkt vooral op de 1.500 meter te liggen. Een terechte keuze volgens Hersman? "Neen, want zijn beste afstand is de 5.000 meter."

  "Hij is een van de weinige schaatsers die op beide afstanden goed is. Ik begrijp wel dat hij zich toelegt op de 1.500 meter, want vorig seizoen waren er heel wat verschillende winnaars op dat nummer. In Sotsji is hij zeker niet kansloos. Hij staat op mijn lijstje."