• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische motorrijder laat het leven in Dakar-rally

  Eric Palante is overleden tijdens de vijfde etappe.

  De Dakar-rally heeft vrijdag alweer een leven geëist. De 50-jarige Belgische motorrijder Eric Palante is om het leven gekomen in de vijfde etappe. Palante had veel ervaring. Hij was bezig aan zijn 11e Dakar. Over de precieze omstandigheden is nog niet veel bekend.

  Eric Palante nam deel aan het klassement voor motorrijders zonder assistentie. Hij had er een doel van gemaakt om die categorie te winnen. Maar vrijdagochtend werd zijn levenloze lichaam ontdekt door de bezemwagen. De organisatie had geen noodsignaal ontvangen.

  Aan het einde van de vierde etappe had Palante nog problemen met zijn motor en moest hij de hele nacht doorwerken om zijn Honda weer startklaar te krijgen. "Ik heb niet geslapen. Misschien dat ik tijdens de rit enkele 'powernaps' doe om te recupereren. Opgeven staat niet in mijn woordenboek", verklaarde hij toen.

  De familie van Palante werd vrijdagnamiddag telefonisch door de koersdirectie op de hoogte gebracht. Hij laat een vrouw en vijf kinderen na. Ook Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft intussen zijn medeleven betuigd aan de familie van de overleden motorrijder, die over drie weken 51 zou worden.

  Palante is niet het eerste dodelijke slachtoffer tijdens deze editie van de Dakar. Donderdag kwamen nog twee Argentijnse journalisten om toen hun voertuig in een ravijn stortte.

  "Als hij gevallen is, was het met een lage snelheid"

  "We wisten dat hij zeer moe aan de rit begonnen was", meldt de organisatie ASO. "Een autopsie moet duidelijkheid brengen over de omstandigheden van het ongeval."

  "Als hij gevallen is, moet dat tegen zeer lage snelheid gebeurd zijn, want zijn automatisch alarmsysteem is niet afgegaan. Bij een val tegen hoge snelheid zou dat wel het geval geweest zijn." De Franse organisator vertelde ook nog dat Palante zijn helm droeg.

  Colsoul: "Stel me vragen bij het veiligheidssysteem"

  Tom Colsoul reageert geschokt op het overlijden van Eric Palante. "Toen ik het nieuws van een journalist vernam en het tegen mijn landgenoten vertelde, werd het heel stil", zegt Colsoul, die bij de vrachtwagens de co-rijder van de Nederlander Gerard De Rooy is.

  "Eric had respect voor mij omdat ik de Dakar al eens gewonnen had, maar het respect was wederzijds. Hij was gepassioneerd door de Dakar en zijn motor. Hij was altijd vriendelijk en deed alles met de glimlach. Hij was een amateur, maar was veel meer gedreven dan heel wat mensen die hier aanwezig zijn."

  Colsoul heeft zijn bedenkingen bij het veiligheidssysteem waarmee de organisatie tot op de centimeter zou kunnen zien waar een rijder zich bevindt. "Als een deelnemer vijf minuten stilstaat, wordt via het systeem contact opgenomen met de rijder. Palante heeft er uren gelegen en dat werd niet opgemerkt. Dat roept vragen op, want het is niet de eerste keer dat dit voorvalt."