• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Powell: "Positief door supplement van coach"

  Asafa Powell: "Ik kreeg supplement van mijn fysical coach."

  Asafa Powell heeft gisteren getuigd voor een Jamaicaans antidopingtribunaal. De Jamaicaanse atleet, die in de zomer positief testte, wijst naar zijn fysical coach Christopher Xuereb, die hem besmette voedingssupplementen gaf. Uit wetenschappelijke analyses bleek trouwens dat er effectief verboden middelen zaten in het supplement "Epiphany D1".

  Powell kwam getuigen op de hoorzitting van olympisch kampioene Sherone Simpson, zijn trainingspartner, die net als hij oxilofrine plaste tijdens de nationale kampioenschappen in juni. 

  Zowel Powell als Simpson werd begeleid door Xuereb. "Toen hij zag dat ik niet at voor de start van mijn trainingen, zei Xuereb dat ik me beter moest verzorgen. Hij raadde me voedingssupplementen aan", vertelde Powell. "Ik wist niet dat het dezelfde waren als Simpson."

  Simpson (foto) zelf gaf voor het antidopingpanel aan dat Xuereb haar ook verschillende voedingssupplementen aanbood, waaronder Epiphany D1. Dat was het enige middel dat ze niet kende. "Ik zocht op het internet naar informatie, maar vond niets verdachts."

  Simpson had een wetenschapper bij ter verdediging die voor haar enkele flesjes Epiphany D1 onderzocht. En wat blijkt: een analyse van twee verzegelde flesjes toonde de aanwezigheid van oxilofrine. Dat verboden middel staat echter niet op de ingrediëntenlijst.

  De zitting van Simpson gaat op 4 februari voort, de zaak van Powell komt volgende week voor.