• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Meersman: "Ik wil meer dan ereplaatsen"

  Onder meer door de blessures van Tom Boonen en de mindere vorm van Philippe Gilbert vierde Gianni Meersman vorig seizoen de meeste overwinningen als Belg. Toch blijft de ploegmakker van Tom Boonen bescheiden. "Al wil ik graag een stapje hogerop zetten", zegt hij. Ook Gert Steegmans bewees vorig jaar zijn waarde bij Omega Pharma-Quick Step. "Deel uitmaken van het succes is ook leuk", vindt Steegmans.

  Gianni Meersman (28) reed vorig seizoen erg constant en won onder meer twee ritten in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandië. Geen enkele Belg kon in 2013 betere statistieken voorleggen in de WorldTour.

  "Ik voel me weer enorm goed en hoop dit jaar dezelfde resultaten te behalen", zegt Meersman aan Sporza. "Natuurlijk zou ik graag nog een stapje hoger willen zetten, maar iedereen traint hard en doet zijn best. Je moet ook wat geluk hebben. Als ik weer WorldTour-zeges kan pakken, zal ik heel tevreden zijn."

  Door zijn goeie resultaten wordt van Meersman heel wat verwacht in 2014. Voelt hij die druk? "Neen, ook niet vanuit de ploeg. Maar die druk leg ik mezelf wel op. Als je er alles aan doet, mag je niet tevreden zijn met een ereplaats."

  Meersman heeft een welomlijnde opvatting over zijn vak. "Waar in mijn geval nog rek op zit? Ik werk alleen aan mijn sterke punt: bergop sprinten of spurten na een lastige wedstrijd", zegt hij.

  "Ik probeer in één onderdeel 100% te zijn en als het dan op andere vlakken maar 70% is, vind ik dat niet erg. Rittenwedstrijden zijn mijn ding, maar ik wil in 2014 ook eens goed zijn in Milaan-Sanremo."

  "Samen met de Amstel Gold Race en de Clasica San Sebastian is dat de klassieker waar ik iets kan doen. De andere zijn te hoog gegrepen, besef ik. Binnenkort ga ik het nieuwe Sanremo-parcours eens verkennen en weet ik of het echt iets voor mij is."

  Steegmans: "Ik wil nog koersen winnen"

  Ook Gert Steegmans kan tevreden terugblikken op 2013. Hij loodste Mark Cavendish naar etappezeges in de Giro en de Tour, maar is ook in het nieuwe jaar zijn nuchtere zelve. "Mijn doelen zijn dezelfde: zo goed mogelijk de ploeg helpen en als het kan zelf eens gaan", zegt hij aan Sporza.

  De laatste overwinning van de 33-jarige Steegmans dateert van Nokere Koerse in 2011. "Je moet de kans krijgen om te winnen. Twee jaar geleden kreeg ik die in de Vuelta: ik was sterk en nooit moe aan de streep, maar ik was niet snel genoeg. Cavendish kwam erbij en dus werk ik nu voor hem."

  "De ploeg is tevreden over mij en dat telt. Maar ik hoop dit jaar na de Tour nog iets frisser te zijn en dan in een wedstrijd nog eens iets te forceren."

  Steegmans behoort tot de voorselectie van Omega Pharma-Quick Step voor de Tour de France. Maar met onder andere Renshaw, Petacchi, Trentin en Boonen worden de plaatsjes alsmaar duurder.

  "Met die Tour-selectie ben ik nu nog niet bezig, anders zit je er wellicht niet in. Hard trainen, dan de Vlaamse koersen en dan zien we wel. In elk geval: zonder trein lukt het in de Tour niet meer. Daar winnen nog drie renners de ritten: iemand van Lotto, Argos en OP-QS."

  "Ik wil me opofferen voor de kopman, want deel uitmaken van het succes is ook leuk. Er zijn nog veel koersen die ik wil winnen, dat drijft me. Welke? Dat zeg ik niet. Maar ik doe er wel mijn best voor."