• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Trainer-globetrotter Saintfiet: "Zomer-WK in Qatar kan wél"

  Zomer of winter: de beslissing valt over een jaar.

  Tom Saintfiet vindt de discussie over een te warm WK in Qatar overroepen. "Bij elk wereldkampioenschap heb je positieve en negatieve kanten", zegt de Belgische trainer die de halve wereld rondreisde en zelf ook al in Qatar werkte.

  "In de zomer is het in Qatar 40 graden met pieken tot 48 graden. Maar overdag wordt daar nooit gevoetbald, wel na zonsondergang rond 18u. Dan dalen de temperaturen in juli naar 28 tot 30 graden en dat vind ik toch nog best te doen", zegt ervaringsdeskundige Saintfiet aan Sporza.

  "In de winter koelt het 's avonds dan weer enorm af en wordt het vrij fris. Dan moet je een jas aandoen en kun je niet meer in een T-shirt rondlopen."

  Vanuit medisch oogpunt zou voetballen in de zomer gevaarlijk zijn, dat hebben dokters al gezegd. Saintfiet: "Ik heb het gevoel dat veel mensen oordelen op basis van beperkte gegevens en niet kunnen bogen op eigen ervaringen."

  "Natuurlijk zal het in de zomer warm zijn, maar goed voorbereide sportmannen kunnen daar makkelijk mee omgaan. Misschien zal het tempo in de wedstrijden een beetje lager liggen, dat wel. Maar gevaarlijk voor de gezondheid? Nee. Ook voor de supporters die naar daar reizen zie ik niet meteen een probleem."

  "Ze moeten er maar een mouw aan passen"

  Voor enkele Europese competities zou een winter-WK organisatorisch een moeilijke zaak zijn, want bijvoorbeeld in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en België wordt in december en januari gewoon gevoetbald. Dan zou hun hele schema aangepast moeten worden.

  Saintfiet: "De Premier League wellicht voorop zal er een zaak van maken als Qatar een WK in de winter zou houden, maar in ruim de helft van de wereld wordt in de winter niet gespeeld. Ik denk aan Argentinië, Brazilië, de VS, Japan, China, Zuid-Korea, Zweden en Noorwegen: landen die toch ook WK's spelen. Die landen hebben er in het verleden een mouw aan kunnen passen als het WK in de zomer was en hun competitie doorliep. Dan moeten andere landen dat ook kunnen als er nu in de winter gespeeld zou worden."