• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  UCI praat met IOC over cross op Winterspelen

  "Cross wordt gereden tijdens de wintermaanden", zegt Peter Van Den Abeele.

  Internationalisering is het modewoord binnen de UCI als het op veldrijden aankomt. Volgende week praat UCI-offroad-verantwoordelijke Peter Van Den Abeele met het IOC over een mogelijk ticket van de cross voor de Olympische Winterspelen. "Dan zou de internationalisering meteen een feit zijn."

  Het veldrijden aast al langer op een plaats op het programma op de Spelen. Maar voor de Zomerspelen is de sport niet internationaal genoeg en te klein.

  Dan maar uitwijken naar de winter, dacht nieuwbakken UCI-voorzitter Brian Cookson. Van Den Abeele lobbyt volgende week bij het IOC om het pakket sporten op de Winterspelen uit te breiden.

  Nu geldt er één principe: alleen sporttakken die onlosmakelijk verbonden zijn met sneeuw en ijs staan op het programma.

  "Als ze het zinnetje "moet worden beoefend op sneeuw en ijs als ondergrond" willen vervangen door "moet uitsluitend beoefend worden tijdens de wintermaanden", dan is er mogelijk een opening", zegt Van Den Abeele in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

  Als het IOC meewil, zou in één klap de internationalisering van de cross een feit zijn: "Olympische comités van allerlei landen zullen dan plots wél investeren in cyclocross."