• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Raes: "Eusebio hoort in top 10 aller tijden"

  Raes: "Eusebio (r) vind ik nog net iets beter dan Ronaldo (l)."

  Gisteren overleed de Portugese voetballegende Eusebio. "Voor mij was hij van het niveau van Pelé, Best, Cruijff en Maradona", zegt Sporza-journalist Frank Raes. "Cristiano Ronaldo en Eusebio zijn even goed, maar ik vind Eusebio nog net iets beter."

  "Eusebio was een fantastische voetballer, van het niveau van Pelé, George Best, Johan Cruijff en Maradona", vertelt Raes. "Alleen is hij altijd zeer bescheiden gebleven. Hij kwam uit Mozambique en was niet echt geletterd."

  "Hij is altijd zeer eenvoudig gebleven en was niet zo assertief als die andere grootheden. Door die eenvoud heeft zijn ster misschien niet zo hard geschitterd als bij die anderen, maar voor mij hoort hij bij de top 10 of top 15 van beste voetballers aller tijden."

  Eusebio beleefde op het WK van 1966 een van zijn hoogtepunten. "Dat was het eerste WK dat ik, als kind nog, bewust meemaakte", zegt Raes. "Eusebio was toen één van de sterren. Pelé moest dé ster worden, maar raakte geblesseerd en Brazilië ging er snel uit."

  Tegen Noord-Korea leidde Eusebio Portugal van een 3-0-achterstand nog naar een 5-3-zege. "Zijn vier goals in die wedstrijd zijn mij altijd bijgebleven. Eusebio was nog sneller en wendbaarder dan Pelé en had een bom van een schot."

  "Eusebio nog net beter dan Ronaldo"

  Eusebio speelde zo goed als zijn hele carrière bij Benfica. "Hij is hét icoon van de club", zegt Raes (foto). "Ook na zijn carrière was hij er altijd bij, maar meer dan het gras afrijden deed hij eigenlijk niet. Hij bemoeide zich nooit met trainerszaken of theorieën."

  "Alfredo Di Stefano, zelf één van de allergrootsten, bij Real Madrid, vond Eusebio de allerbeste. En als Di Stefano dat zegt, zal dat wel zo zijn, zeker?"

  "Maar Eusebio speelde niet in het allerbeste Portugese elftal en had niet die omkadering waarmee anderen langer konden doorgaan en een hoger niveau konden bereiken."

  Op dit moment loopt er met Cristiano Ronaldo een ander Portugees voetbalwonder rond. "Eusebio was een natuurkracht. Ronaldo is dat ook, maar hij is ook gevormd en gekneed, ook door de marketingmachine. Eusebio was nog doelgerichter, als echte spits, Ronaldo snijdt ook vanaf de flanken naar binnen. Ze zijn zeker even goed. Maar ik vind Eusebio nog net iets beter."