• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Depestele: "WK is belangrijk voor OS-ranking"

  Frank Depestele wordt 37 jaar op de dag dat het WK in Polen begint.

  De Red Dragons bouwen gestaag aan de weg. Aanvoerder Frank Depestele van de nationale mannenvolleybalploeg is jarig op de eerste dag van het WK, waarvoor de Belgen zich gisteren voor het eerst sinds 1978 plaatsten. "Als de loting meezit, kunnen we ver geraken."

  Depestele wordt 37 jaar op 3 september. Van 3 tot en met 21 september is er het WK in Polen, mét de Red Dragons. In en tegen Frankrijk verzekerden de volleyballers zich van het WK-ticket.

  "Dit is iets unieks", zegt Depestele aan Sporza. "Het zal waarschijnlijk mijn laatste WK zijn, al weet je nooit."

  "Tegen Frankrijk speelden we weer op EK-niveau en dat was nodig. We zijn heel goed begonnen en konden dat vasthouden, in de vorige duels hadden we toch iets meer ups-and-downs."

  "Na onze twee gewonnen sets wisten we dat de kwalificatie binnen was. Maar dat is altijd gevaarlijk. Ik heb het drie, vier keer rondgevraagd. Daarna was er wat concentratieverlies, want we wilden eigenlijk met 3-1 winnen."

  Depestele is de ervaren rot in een jonge, getalenteerde groep: "Het WK halen is heel belangrijk voor deze groep. We moeten stijgen op de olympische ranking als we naar de Spelen willen."

  Hoe schat Depestele de WK-kansen in? "Er kan van alles gebeuren. Je hebt op zo'n WK de Europese top, enkele Zuid-Amerikaanse landen en de VS. We kunnen bijna iedereen aan. Als de loting meezit, kunnen we ver geraken."

  Bondsvoorzitter: "Het wordt een duur jaar"

  Willy Bruninx is de bondsvoorzitter. Hij was mee met de Yellow Tigers, die in Polen de WK-kwalificatie vierden. "Maar ik heb natuurlijk ook de mannen gevolgd", zegt hij in De ochtend op Radio 1. "Het was een historisch weekend."

  "We hebben jaren geïnvesteerd in de programma's voor beide ploegen om er te geraken. En we zijn er nu geraakt, we staan op de Europese en wereldkaart. De beide teams staan 10e op de Europese lijst, dat is de mooie doelstelling die we gehaald hebben."

  "Mogelijke WK-deelname was ook een doelstelling, en daar zijn we nu. Het zal voor de bond een duur jaar worden, maar er zal ook veel geld terugkomen via de internationale federaties naargelang de resultaten."