• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "20 uur school, 20 uur volleybal"

  Het succes van de nationale mannen en vrouwen komt niet uit de lucht gevallen. De Vlaamse volleybalbond (VVB) leidt al 18 jaar aanstormend talent op in zijn topsportschool.

  De Belgische mannen- én vrouwenploeg hebben zich voor het eerst in meer dan 30 jaar geplaatst voor het WK volleybal. "In de eerste plaats dankzij een uitstekende lichting en een prima omkadering van de nationale ploegen", weet Koen Hoeyberghs (foto), topsportcoördinator volleybal.

  "En ook dankzij onze topsportschool, die nu 18 jaar bestaat. De helft van de internationals komen uit onze opleiding."

  "In onze topsportschool zit ons volleybaltalent 20 uur op de schoolbank. Daarnaast krijgen ze 20 tot 24 uur volleybal in de sporthal. De eerste graad, vanaf twaalf jaar, traint in Leuven. De tweede graad zit in Vilvoorde."

  "België heeft altijd topvolleyballers gehad, kijk maar naar Wout Wijsmans, maar voor een nationale ploeg heb je 12 toppers nodig. Daar hebben we met de topsportschool aan gewerkt. Internationals die nu 22 jaar oud zijn, hebben we vanaf hun twaalfde begeleid."

  Oud-leerlingen Frauke Dirickx en Simon Van de Voorde

  De topsportschool volleybal opende in 1995 zijn deuren. Frauke Dirickx, de draaischijf van de nationale vrouwenploeg, zat in de eerste lichting. Bij de mannen liepen o.a. Simon Van de Voorde en Matthijs Verhanneman school in Vilvoorde.