• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Swings valt net naast WB-podium op de 5.000 meter

  Swings reed een sterke race in Berlijn.

  Op de Wereldbeker schaatsen in Berlijn is Bart Swings knap vierde geworden op de 5.000 meter. Swings finishte na 6'18"62. Hij lag lange tijd op koers voor een tweede plaats, maar in het slot tuimelde hij alsnog van het podium. "Ik heb ervoor gevochten", reageert Swings bij Sporza.

  Op de Wereldbeker-manche in Salt Lake-City van midden november had Bart Swings zijn Belgisch record op de 5.000 meter aangescherpt tot 6'13"57. Aan die tijd zou hij vandaag in Berlijn niet komen.

  Toch reed Swings een sterke wedstrijd. Hij begon snel, hield dan wat in en vond op het einde nog wat kracht om te versnellen. Hij finishte uiteindelijk in 6'18"62, op dat moment goed voor de tweede tijd.

  Swings hield die positie ook lang vast, tot het laatste duo de schaatsbaan opmoest. Zij doken nog onder de chrono van Swings, waardoor onze landgenoot tevreden moet zijn met de vierde plaats.

  In afwezigheid van vedette Sven Kramer, die een trainingskamp boven de Wereldbeker-wedstrijd verkoos, ging de zege naar de Nederlander Jorrit Bergsma. Hij haalde het voor zijn landgenoot Blokhuijsen en de Zuid-Koreaan Lee.

  Swings: "Ik heb stappen gezet"

  Bij Bart Swings was nauwelijks sprake van ontgoocheling om de gemiste medaille. "Het is heel positief dat ik het weekend hier kan mee afsluiten", reageert hij op Sporza.

  "Ik reed het grootste deel van de race alleen. Mijn tegenstander Pedersen lang voortdurend achter me. Dat is moeilijk om de focus te houden. Tegen het einde kwam hij nog wat opzetten, maar ik kon zijn aanval remonteren."

  Swings laat toch enkele grote namen zoals Bob de Jong en Alexis Contin achter zich. "Ik heb stappen gezet. Fysiek en technisch gaat het beter. Ik ben blij dat ik dat ook heb laten zien. Het ijs was stevig, dus het was werken geblazen. Ik heb ervoor gevochten."

  Het eerste deel van het seizoen zit er nu op. "Het was zwaar, met veel ups en downs. Er waren ook meer downs dan ik wou. Ik neem nu een weekje rust. Dat zal deugd doen, ik heb het wat nodig. Nadien volgt een trainingskamp."