• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ligamenten in enkel van Carcela gescheurd, maar geen breuk

  Carcela verkoopt Ruytinx een oplawaai van jewelste.

  OH Leuven-Standard is net voor de rust ontaard door een actie van Björn Ruytinx, die zwaar inging op de enkel van Mehdi Carcela. Carcela antwoordde met een klap in het gezicht van Ruytinx. De eerste berichten spraken van een gebroken enkel, maar uiteindelijk blijkt Carcela niks gebroken te hebben. Wel zijn zijn ligamenten gescheurd.

  Zo rustig OHL-Standard 40 minuten was, zo woelig verliepen de laatste vijf minuten van de eerste helft. Na een rode kaart voor OHL-aanvaller Cerigioni voor een charge op Mehdi Carcela gingen de poppetjes een paar minuten later pas echt aan het dansen.

  Toen Carcela weer in balbezit kwam, ging OHL-aanvaller Björn Ruytinx ongemeen hard door op de enkel van de Standard-speler. Het was een verschrikkelijk beeld: de enkel van Carcela klapte helemaal om en Carcela kreeg er nog een knietje van een wegstappende Ruytinx op zijn gezicht bovenop.

  Wat volgde was een agressieve reactie van Carcela, die Ruytinx een enorme mep in zijn gezicht verkocht. Scheidsrechter Tim Pots toonde Ruytinx de gele kaart en Carcela rood.

  "We stonden dicht bij de gebeurtenissen", zei Standard-hulpcoach Vukomanovic tijdens de rust aan Sporting Telenet. "Net ervoor hoorden we Ruytinx naar Carcela roepen dat hij hem nog wel zou pakken."

  "Volgens de eerste berichten heeft Ruytinx de enkel van Carcela gebroken. Hij is daardoor maandenlang out. In zijn kwetsbaarheid heeft Mehdi op een slechte manier gereageerd en Ruytinx geslagen. Zo is voetbal soms."

  Officieel: niets gebroken, wel gescheurd

  Gelukkig voor Carcela liep het niet zo'n vaart met zijn enkel. Zondagavond heeft Standard laten weten dat er van een breuk geen sprake is. Wel zijn de ligamenten in zijn linkerenkel gescheurd. Hoe lang Carcela aan de kant staat, moet nog blijken.

  Ruytinx: "Carcela draaide snel weg en ik was te laat"

  Na de wedstrijd reageerde Björn Ruytinx zelf op het voorval. "Ik wilde in die actie met Mehdi de bal spelen, maar hij draaide heel snel weg en ik kwam te laat", zei de lieveling van het Leuvense publiek.

  "Ik weet dat ik een fout maakte en misschien rood verdiende, maar de scheidsrechter gaf geel en dan is het nu eenmaal zo."

  "Ik wil nooit iemand blesseren - ook Mehdi niet - en vind het dus jammer dat dit gebeurd is. Ik weet dat dit zal uitvergroot worden, ik wou dat ik het allemaal kon terugdraaien. Ik wil me verontschuldigen."

  Een eerste bericht sprak over een gebroken enkel. Dan zou Carcela bij zijn slag in het gezicht van Ruytinx dus puur op adrenaline gereageerd hebben en de pijn niet gevoeld hebben.

  Ruytinx: "Als je zo kunt overeind springen en een beweging kunt maken, hoop ik dat het niet te erg met Mehdi gesteld is. Of ik zijn reactie begrijp? Een beetje wel, ja."

  Van Geneugden: "Nog nooit gezien op een Belgisch veld"

  OHL-trainer Ronny Van Geneugden spreekt van "een pijnlijk moment". "De rode kaart voor Cerigioni vond ik iets te gemakkelijk gegeven en die heeft voor onrust op en naast het veld gezorgd."

  "Als de scheidsrechter geel geeft voor de actie van Ruytinx, dan is dat zijn beslissing. Net zoals het zijn beslissing zou geweest zijn als hij rood had gegeven. Maar de reactie van de Standard-speler heb ik nog niet gezien op een Belgisch veld. Heel jammer", besluit Van Geneugden.

  "De tackle van Ruytinx was rood, maar wat Mehdi doet kan ook niet", reageert Jelle Van Damme. "Voetbal is een spel met veel emoties, maar dit is dom. In zo'n situatie moet je je verstand gebruiken. We missen daarin nog wat ervaring, denk ik."

  Foto's over het incident Ruytinx-Carcela: