• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hannes pakt Europese titel veldlopen bij beloften

  Pieter-Jan Hannes is Europees kampioen.

  Pieter-Jan Hannes heeft zich in Belgrado tot Europees kampioen veldlopen gekroond bij de beloften. De Belg won voor een Bulgaar en een Serviër. Bij de junioren was er zilver voor onze landgenoot Isaac Kimeli.

  Pieter-Jan Hannes was duidelijk de sterkste in Servië. Hij controleerde de wedstrijd met sprekend gemak. In de slotfase had niemand een antwoord op de versnelling van onze landgenoot, die al op enkele honderden meters voor de finish begon te vieren.

  Aan de aankomst had Hannes vijf seconden voorsprong op de Bulgaar Mitko Tsenov. Het brons was voor thuisloper Nemanja Cerovac uit Servië.

  Hannes, Europees beloftekampioen op de 1.500 meter, werd woensdag bij de uitreiking van de Gouden Spike nog verkozen tot revelatie van het jaar. Nu voegt hij een Europese titel in het veldlopen toe aan zijn palmares.

  Eerder op de dag had Isaac Kimeli al voor de eerste Belgische medaille gezorgd op het EK. Bij de junioren was hij goed voor zilver. Kimeli was twee seconden trager dan de Turk Ali Kaya. Steven Casteele werd achtste.

  Hannes: "Ik kan het nog niet goed geloven"

  "Het was een mooie wedstrijd. Ik ben echt heel tevreden dat ik ze naar mij toe heb kunnen trekken, dat is toch niet zo evident", vertelt een gelukkige Pieter-Jan Hannes aan Sporza.

  "Ik had verwacht dat er meer 5.000 meter- en 10.000 meter-lopers de wedstrijd hard zouden maken en dat het echt overleven zou worden vanaf de start. Maar dat gebeurde niet en ik voelde mij heel sterk. Ik had het gevoel dat ik kon blijven gaan."

  "Toen ik op het EK de 1.500 meter won, stond ik echt aan de start met de gedachte: "Jongens, doe geen moeite, vandaag win je niet van mij". Zo'n cross als vandaag is zo moeilijk te voorspellen. Maar alles was typisch Belgisch vandaag: de omloop, het weer, de wedstrijd. Dan kan er maar weinig mislopen als je in goeie vorm bent. Het was genieten."

  "Ik kan het nog altijd niet goed geloven, ook omdat het veel makkelijker ging dan ik verwacht had. Het had heel anders kunnen lopen, er is toch ook wel een portie geluk mee gemoeid. Ik blijf wel sowieso in de eerste plaats een 1.500 meter-loper. Met mijn lichaamsbouw heb ik meestal niks te zoeken in de cross."