• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Gaal: "Wil best met België in een poule"

  Louis van Gaal

  De Rode Duivels kunnen vanavond Nederland loten. Oranje is geen reekshoofd voor het WK. "Dat heeft helemaal geen belang", zegt Nederlands bondscoach Louis van Gaal aan Sporza. "Ik heb de hele vliegtuigreis geroepen dat we met België in de groep zitten."

  Sporza praat met Louis van Gaal

  • Over België: "Jullie denken tegenwoordig toch dat jullie erg sterk zijn?"
  • "Je speelt niet onder gelijke omstandigheden in Brazilië"
  • "Geef mij maar een poule des doods"

  Peter Vandenbempt (Sporza): "Begint het nu echt voor u?"

  Louis van Gaal: "Ja, hier ben ik bondscoach voor: om een groot toernooi te spelen. En volgens mij is de loting na de kwalificatie het belangrijkste wat er is."

  "Nederland is geen reekshoofd, maar dat heeft weinig belang volgens u?"

  Van Gaal: "Dat heeft helemaal geen belang."

  "Hoe kijkt u tegen de verschillende klimaten in Brazilië aan?"

  Van Gaal: "Dit toernooi wordt opgehangen aan regels die tegen het spelletje voetbal ingaan. Volgens mij is er nog nooit zo’n toernooi geweest. Daarom denk ik dat je de beste wereldkampioen uit de geschiedenis zal krijgen."

  "Je krijgt in Brazilië niet alleen te maken met de tegenstander, maar ook met heel andere factoren. Je kunt hier heel lang op een vliegtuig zitten en het klimaat zal ook een grote rol spelen."

  "Een wedstrijd spelen om 13u ’s middags of 19u ’s avonds maakt ook een groot verschil. Het ene land zal ook langer van een wedstrijd kunnen herstellen dan een ander. Dat vind ik niet kunnen."

  "Je speelt hier niet onder gelijke omstandigheden. Teams met een gunstige loting maken meer kans om door te stoten."

  "Loot u dan liever sterkere ploegen in gunstige omstandigheden?"

  Van Gaal: "Zo ben ik wel, ja. Goed herstellen zal van groot belang zijn voor de spelers. Geef mij maar een poule des doods. Dat zijn we gewoon. Daar raken we wel door."

  "Denkt u aan een Derby der Lage Landen in de groepsfase?"

  Van Gaal: "Ik heb met de Belgische delegatie in het vliegtuig gezeten. De hele reis heb ik geroepen dat we in dezelfde poule spelen. Zo krijgen we een hele sterke groep. Jullie denken tegenwoordig toch dat jullie erg sterk zijn?"

  "Dat wordt ons ingefluisterd."

  Van Gaal: "Oh (lacht). Oké dan. Ik dacht dat jullie dat zelf dachten."

  "Hoe schat u België in?"

  Van Gaal: "De kwaliteit van de spelersgroep vind ik erg hoog. Ik ken veel Belgische internationals, er zijn er veel die in Nederland hebben gespeeld. België speelt attractief voetbal, dat is vroeger wel eens anders geweest. Ik heb wel vertrouwen in de Belgische ploeg. De chemie tussen de trainer en de spelers zal bepalen hoe ver België geraakt."

  "Vier jaar geleden kreeg u het aanbod om België te coachen. Denkt u daar nog aan?"

  Van Gaal: "Kijk, toen ben ik naar Bayern München gegaan. Daar heb ik ook een leuke tijd gehad. En nu ben ik bondscoach van Nederland, het liefste wat ik wou. Wij spelen nu ook het WK. En ik wil best met België in een poule zitten."