• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bart Swings: "Gebrand op goeie 1.500 meter"

  Bart Swings: "Fysiek voel ik me goed, technisch moet het nog beter."

  Bart Swings (22) schaatst dit weekend in Berlijn de vierde manche van de wereldbeker. "Ik heb dit seizoen nog geen 1.500 meter gereden waar ik echt tevreden mee ben. Die wil ik nu rijden", zegt hij.

  Het programma van Bart Swings zit eivol dit weekend. Vrijdag schaatst hij de 1.500 meter in Berlijn, zaterdag de 1.000 meter en de ploegenachtervolging en zondag sluit hij af met de vijf kilometer.

  "Ik schaats nog niet op het niveau van vorig jaar, maar die vorm had ik ook pas in het tweede deel van het seizoen te pakken", vertelt Swings aan Sporza. "Het gaat steeds maar beter. Ik blijf positief."

  Iets over 17u schaatst Swings de 1.500 meter. "Die heb ik aangekruist. Ik heb dit seizoen nog geen 1.500 gereden waar ik echt tevreden mee ben. Die wil ik in Berlijn rijden. Ik ben gebrand om een goeie 1.500 meter neer te zetten."

  “Ik ga geen tijd schaatsen zoals op de snelle hooglandbaan in Salt Lake City, maar ik wil wel een rit schaatsen waar ik tevreden over ben. De vorige wedstrijden liep er altijd wel iets mis, dat wil ik nu vermijden."

  Swings schaatst weer in de A-groep. "Dat geeft me een extra prikkel om harder te gaan. Ik presteer goed onder druk."

  "Heb nog genoeg schaatsuren voor Sotsji"

  Bart Swings heeft nog twee maanden om zijn niveau aan te scherpen. Op 8 februari staat het eerste schaatsnummer, de 5.000 meter, op het programma op de Olympische Winterspelen in Sotsji.

  "Dat moet lukken", maakt Swings zich geen zorgen. "Ik sta nog maar twee maanden op schaatsen dit seizoen. Ik zit dus in de helft van mijn voorbereiding. Er komen nog veel uren aan om ijsmeters te maken en me technisch te verbeteren. Fysiek voel ik me heel goed."

  Lange wedstrijdpauze na Berlijn

  De wereldbekerwedstrijden in Berlijn zijn de laatste voor de Olympische Winterspelen in Sotsji. Na dit weekend hebben de schaatsers een lange wedstrijdpauze.

  De Nederlanders vechten na de kerstdagen hun olympische kwalificatie uit. Pas in januari bij het toernooi om de Europese titels in Hamar (Noo) trekken de Belgische schaatsers weer het wedstrijdpak aan.