• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Zelfs Boonen heeft niet het doorzettingsvermogen van Museeuw"

  Museeuw stelde zijn boek voor in de kapel op de muur van Geraardsbergen.

  Het boek "Museeuw" van Sporza-journalist Ruben Van Gucht is donderdag voorgesteld in de kapel op de Muur van Geraardsbergen. Het boek is een overzicht van de carrière van Museeuw, tien jaar na zijn afscheid van het profpeloton. Ook een heel aantal gewezen collega's uit de wielerwereld werkte mee aan "Museeuw".

  "Er was al een boek over Museeuw van Rik Vanwalleghem, maar dat ging uitsluitend over zijn dopingbekentenis (in 2007)", zegt schrijver Ruben Van Gucht. "Dit is een carrièreboek, want dat was er nog niet."

  "Na mijn bekentenis is er veel gebeurd", zegt een openhartige Museeuw. "Ik was de eerste in een rij van vele dopingbekentenissen en veel mensen konden dat moeilijk plaatsen. Mijn carrière werd gehalveerd of zelfs helemaal tenietgedaan. Maar ondertussen weten we dat iedereen in die periode op dezelfde golflengte zat."

  "Het doet me plezier dat dit boek er is en misschien gaan de mensen die het lezen mijn carrière opnieuw beter kunnen plaatsen. Wat er in staat is de pure realiteit. Ook journalisten hebben de kans gekregen om er iets in te schrijven."

  Nachtergaele: "300 km trainen op een dag"

  Het doorzettingsvermogen en de inzet van Museeuw tijdens zijn carrière lopen als een rode draad door het boek.

  "Johan was een geweldige doorzetter die alles deed voor zijn beroep", herinnert verzorger Dirk Nachtergaele zich. "Op een keer kwam ik bij hem thuis en zag ik twee hoopjes vuile kleren liggen."

  "Hij vertelde me dat hij 's morgens 150 kilometer was gaan trainen, daarna thuiskwam, iets at en opnieuw 150 kilometer ging rijden achter de derny van zijn vader. Allemaal om klaar te zijn voor Parijs-Roubaix."

  Gewezen ploeggenoot Wilfried Peeters gaat zelfs nog een stapje verder. "Ik durf te zeggen dat ik niemand heb gekend met zijn doorzettingsvermogen. Met wat hij allemaal heeft meegemaakt, zou ik al vijf jaar zijn gestopt."

  "Ik denk dat er op dit moment nog weinig mensen zijn die zo kunnen doorzetten als Museeuw. Ook Tom Boonen niet."

  "Ik hoop dat ik kan terugkeren in het wielrennen"

  Na zijn dopingbekentenis verdween Museeuw uit de wielerwereld. Hij had wel nog zijn eigen fietsenmerk, maar ook daar is hij niet meer bij betrokken. Binnenkort zou daar verandering in kunnen komen.

  "Heel recentelijk is me de vraag gesteld om een functie in te vullen bij een ProTour-ploeg. Ik kan niet zeggen bij welke ploeg of in welke rol, maar het is een rol waar ik altijd goed in ben geweest."

  "Op dit moment is er nog niets zeker, maar ik zou er zeker niet neen tegen zeggen."

  Bovenaan in dit artikel kunt u twee filmpjes bekijken over het boek en de mogelijke toekomst van Museeuw.