• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Zwitserland

  Zwitserland verloor geen enkele wedstrijd in de kwalificatie.

  • Bijnaam: Nati (Nationalmannschaft)
  • FIFA-ranglijst: 6
  • Hoogste plaats: 3 (1993)
  • Aantal WK-deelnames: 9
  • Beste resultaat: kwartfinales (1934, 1938 en 1954)
    
  • Zwitserland bleef in 2010 op het WK in Zuid-Afrika 558 minuten op rij zonder tegengoal, een record. Het overleefde de groepsfase echter niet.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 125-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Diego Benaglio (VfL Wolfsburg), Yann Sommer (FC Basel), Roman Buerki (Grasshoppers)
  • Verdediging (8): Johan Djourou (Hamburg SV), Michael Lang (Grasshoppers), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Ricardo Rodriguez (VfL Wolfsburg), Fabian Schaer (FC Basel), Philippe Senderos (Valencia), Steve von Bergen (Young Boys), Reto Ziegler (Sassuolo)
  • Middenveld (8): Tranquillo Barnetta (Eintracht Frankfurt), Valon Behrami (Napoli), Blerim Dzemaili (Napoli), Gelson Fernandes (Freiburg), Gokhan Inler (Napoli), Xherdan Shaqiri (Bayern Munich), Valentin Stocker (FC Basel), Granit Xhaka (Borussia Munchengladbach)
  • Aanval (4): Josip Drmic (Nuremberg), Mario Gavranovic (FC Zurich), Haris Seferovic (Real Socieded), Admir Mehmedi (Freiburg)

  Sleutelspeler: Xherdan Shaqiri

  • Xherdan Shaqiri (22) is in Kosovo geboren uit Albanese ouders. Hij is klein, snel en wendbaar, met of zonder bal, en kan verwoestend uithalen met zijn linkervoet. Brak door bij Bazel en speelt sinds 2012 bij Bayern München, waarmee hij de treble (titel, beker en CL) won.
  • Het jonge geweld van onder meer Shaqiri wordt in goede banen geleid door de ervaring van spelers als Tranquillo Barnetta, Stephan Lichtsteiner, Gokhan Inler en Philippe Senderos.

  Belgische link: Mario Cantaluppi

  De 40-jarige Mario Cantaluppi streek in 2008 neer bij STVV, waar de centrale verdediger twee seizoenen zou blijven. Zakte met STVV naar tweede, maar speelde een seizoen later een belangrijke rol in de terugkeer naar de eerste klasse als kampioen in de tweede klasse.

  Cantaluppi was 23 keer Zwitsers international, maar zijn laatste interland dateert van 2004, vier jaar voor hij het truitje van STVV zou aantrekken.

  Bondscoach: Ottmar Hitzfeld

  De Duitser Ottmar Hitzfeld (65) is sinds 2008 bondscoach van Zwitserland. Ze haalden het WK in Zuid-Afrika, maar raakten niet voorbij de groepsfase, ondanks een 1-0-overwinning tegen de latere wereldkampioen Spanje in hun eerste wedstrijd. Hitzfeld stopt na het WK in Brazilië bij Zwitserland en wellicht ook helemaal als coach.

  Hitzfeld is een van de vier coaches die de Champions League hebben gewonnen met twee clubs: in zijn geval Borussia Dortmund (1997) en Bayern München (2001). Met nog eens zeven Duitse titels erbij met die twee clubs is hij een van de meest succesvolle clubcoaches in Europa.

  Zo raakte Zwitserland op het WK

  Zwitserland legde een vlot kwalificatietraject af. Het verloor geen enkele wedstrijd tegen IJsland, Slovenië, Cyprus, Albanië en Noorwegen. Door die ongeslagen reeks maakte Zwitserland net als België een sprong naar de top 8 van de FIFA-ranglijst en ging het voor de loting mee in de pot van de reekshoofden.

  Zwitserland tegen België

  België en Zwitserland speelden al 26 keer tegen elkaar, 12 keer won België, 8 keer triomfeerden de Zwitsers. De eerste 17 ontmoetingen, tussen 1912 en 1960, waren allemaal vriendschappelijk. De eerste twee matchen met inzet, in de kwalificatiecampagne voor het WK van 1964, waren een buit voor Zwitserland. Na de WK-kwalificatiecampagne van 1990 was er geen België-Zwitserland meer.

  Zwitserland-België in 1989 (2-2):

  België-Zwitserland in 1988 (1-0):