• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Verenigde Staten

  De Amerikanen waren de beste in de Concacaf.

  • Bijnaam: Team USA
  • FIFA-ranglijst:13
  • Hoogste plaats: 4 (2006)
  • Aantal WK-deelnames: 9
  • Beste resultaat: halve finale (1930)
  • Op het WK 1930 speelden de VS en België hun eerste WK-match tegen elkaar.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 250-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Brad Guzan (Aston Villa), Tim Howard (Everton),
   Nick Rimando (Real Salt Lake)
  • Verdediging (8): DaMarcus Beasley (Puebla), Matt Besler (Sporting Kansas City), John Brooks (Hertha BSC), Geoff Cameron (Stoke City), Timmy Chandler (1.FC Nürnberg), Omar Gonzalez (Los Angeles Galaxy), Fabian Johnson (Hoffenheim), DeAndre Yedlin (Seattle Sounders FC)
  • Middenveld (8): Kyle Beckerman (Real Salt Lake), Alejandro Bedoya (Nantes), Michael Bradley (Toronto FC), Brad Davis (Houston Dynamo), Mix Diskerud (Rosenborg), Julian Green (Bayern München), Jermaine Jones (Besiktas), Graham Zusi (Sporting Kansas City)
  • Aanval (4): Jozy Altidore (Sunderland), Clint Dempsey (Seattle Sounders FC), Aron Johannsson (AZ), Chris Wondolowski (San Jose Earthquakes)

  Sleutelspeler: Clint Dempsey

  • Clint Dempsey (31): De middenvelder van Fulham is met 103 caps een van de meest ervaren spelers van de Amerikanen. Samen met Jermaine Jones vormt hij een sterke centrale tandem op het middenveld. In zijn internationale carrière vond hij al 36 keer de weg naar het doel.
  • Andere belangrijke (en ervaren) spelers zijn middenvelders Michael Bradley (AS Roma) en Jermaine Jones (Besiktas). Opvallende afwezige is Landon Donovan (LA Galaxy), de beste schutter ooit in de Amerikaanse nationale ploeg (57 doelpunten).

  Belgische link: Mikkel Diskerud

  De aanvallende middenvelder Mikkel (Mix) Diskerud schreef een Belgisch hoofdstuk in zijn carrière bij KAA Gent. In 2012 huurde Gent de Amerikaan van de Noorse eersteklasser Stabaek. Maar na zes maanden mocht Diskerud weer vertrekken nadat de aankoopoptie in zijn contract niet werd gelicht.

  Bondscoach: Jürgen Klinsmann

  Jürgen Klinsmann werd wereldkampioen met West-Duitsland in 1990 en scoorde ook op in 1994 en 1998 op het hoogste niveau. In 2006 loodste hij Duitsland naar de halve finales op het WK. In 2011 werd hij bondscoach in de Verenigde Staten.

  Zo raakten de Verenigde Staten op het WK

  De Verenigde Staten boekten hun WK-ticket in september na een 2-0-zege tegen aartsrivaal Mexico. Ze wonnen de kwalificatiegroep in de Concacaf (Noord- en Midden-Amerika) voor Costa Rica, Honduras en Mexico. De VS won zijn vijf thuiswedstrijden en verloor enkel in Honduras en in Panama (toen het al geplaatst was).

  Verenigde Staten tegen België

  België en de Verenigde Staten speelden een historisch duel tegen elkaar. Op het WK in 1930 speelden ze tegen elkaar hun eerste WK-duel ooit. Daarna duurde het 65 jaar voor de landen elkaar weer tegenkwamen. De laatste vier keer won België.

  Oefenmatch mei 2013 (2-4): beelden vanaf 24'50"

  België-Verenigde Staten in 2011 (1-0):