• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Uruguay

  Uruguay had barrages nodig om het WK te bereiken.

  • Bijnaam: La Celeste (hemelsblauwe)
  • FIFA-ranglijst: 7
  • Hoogste plaats: 2 (2012)
  • Aantal WK-deelnames: 11
  • Beste resultaat: wereldkampioen (1930 en 1950)
  • Uruguay was al eens succesvol op een WK in Brazilië, het kroonde zich in 1950 in Maracana tot wereldkampioen.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 25-1

   

  WK-selectie:

  • Doel (3): Fernando Muslera (Galatasaray), Martin Silva (Vasco da Gama), Rodrigo Munoz (Libertad)
  • Verdediging (7): Maximiliano Pereira (Benfica), Diego Lugano (West Bromwich Albion), Diego Godin (Atletico Madrid), Jose Maria Gimenez (Atletico Madrid), Sebastian Coates (Liverpool), Martin Caceres (Juventus), Jorge Fucile (Porto)
  • Middenveld (8): Alvaro Gonzalez (Lazio), Alvaro Pereira (Sao Paulo), Walter Gargano (Parma), Egidio Arevalo (Morelia), Diego Perez (Bologna), Cristian Rodriguez (Atletico Madrid), Gaston Ramirez (Southampton), Nicolas Lodeiro (Botafogo)
  • Aanval (5): Luis Suarez (Liverpool), Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), Abel Hernandez (Palermo), Diego Forlan (Cerezo Osaka), Christian Stuani (Espanyol)

  Sleutelspelers: Luis Suarez en Edinson Cavani

  • Luis Suarez (26): De goaltjesdief van Liverpool is een roofdier op het veld. Met 38 doelpunten voor Uruguay is hij topscorer van zijn land en in de WK-voorronde was hij topschutter in Zuid-Amerika met 11 goals in 14 duels. Af en toe laat hij zich ook van zijn slechte kant zien, zo zette hij al twee keer zijn tanden in een tegenstander.
  • Edinson Cavani (26): Net als Suarez is de spits van PSG een scoremachine. Samen met Suarez vormt hij een van de gevaarlijkste aanvallende duo's ter wereld. Bij de nationale ploeg staat hij wel een beetje in de schaduw van Suarez en moet hij soms vanaf de flank spelen.

  Belgische link: Fabian Carini

  Fabian Carini speelde twee jaar in de Belgische competitie. De Uruguayaanse doelman werd door Juventus uitgeleend aan Standard. Carini stond 74 keer onder de lat bij Uruguay. Hij speelde drie matchen op het WK 2002, waar Uruguay sneuvelde in de groepsfase.

  Bondscoach: Oscar Washington Tabarez

  Oscar Tabarez (67) is een van de langst dienende bondscoaches. Sinds 2006 staat hij aan het roer bij Uruguay en die rol vervulde hij ook al tussen 1988 en 1990. Met Uruguay haalde hij het WK in 1990 en op het WK in Zuid-Afrika loodste hij zijn land naar de vierde plaats. Hij is de oudste aanwezige bondscoach in Brazilië.

  Zo raakte Uruguay op het WK:

  Na een wisselvallige kwalificatiecampagne eindigde Uruguay op de vijfde plaats in Zuid-Amerika. Daarom moest de vierde van het WK 2010 om een WK-ticket strijden met Jordanië. Uruguay klaarde de klus met verve na een ruime 0-5-zege in Jordanië.

  Opvallend, het was de vierde keer op een rij dat Uruguay barrages moest spelen voor het WK. Ook in 2002 en 2010 raakte het uiteindelijk op het WK, maar in 2006 was Australië te sterk.

  Uruguay tegen België:

  Uruguay heeft nog nooit kunnen winnen van België. In de twee onderlinge duels trok het telkens aan het kortste eind. In 1980 waren de Rode Duivels met 2-0 te sterk in Brussel. Tien jaar later op het WK in Italië loodsten Clijsters, Scifo en Ceulemans België naar winst in de groepsmatch.

  België-Uruguay op WK 1990 (3-1):

  België-Uruguay in 1980 (2-0):