• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Spanje

  Spanje is dé voetbalnatie van de laatste vijf jaar.

  • Bijnaam: La (Furia) Roja
  • FIFA-ranglijst: 1
  • Hoogste plaats: 1 (eerste keer: 2008)
  • Aantal WK-deelnames: 13
  • Beste resultaat: winnaar (2010)
    
  • Slaagt de generatie Casillas-Iniesta-Xavi erin om voor de vierde keer op rij een groot toernooi te winnen, na het EK 2008, WK 2010 en EK 2012?
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 6-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Napoli),
   David De Gea (Manchester United)
  • Verdediging (6): Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (FC Barcelona), Raul Albiol (Napoli), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Juanfran (Atletico Madrid), Jordi Alba (Barcelona)
  • Middenveld (8): Xavi (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Cesc Fabregas (Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal), Koke (Atletico Madrid), Javi Martinez (Bayern München)
  • Aanval (6): David Silva (Manchester City), Fernando Torres (Chelsea), Diego Costa (Atletico Madrid), Pedro (Barcelona), Juan Mata (Manchester United), David Villa (Atletico Madrid)

  Sleutelspeler: Andres Iniesta

  • Andres Iniesta (30): Samen met Xavi is Iniesta het kloppende hart van Barcelona én de nationale ploeg. Beiden hebben niet hun beste seizoen achter de rug, maar Iniesta heeft er een patent op dat hij schittert in belangrijke wedstrijden en zelfs scoort. Zijn goal in de verlengingen van de WK-finale in Zuid-Afrika bezorgde Spanje de wereldtitel.
  • Spanje heeft in elke linie wereldtoppers rondlopen: Casillas in doel, Ramos en Piqué achteraan, Mata, Silva, Xabi Alonso en Fabregas in het midden en Villa, Costa en Torres vooraan. En dan vergeten we er uiteraard nog een paar.

  Belgische link: Thibaut Courtois

  De Spanjaarden in de Belgische competitie (Vazquez, Portillo, Vico, ...) laten we even links liggen, want de beste doelman in de Spaanse competitie is een Rode Duivel: Thibaut Courtois werd al voor het derde seizoen op rij door Chelsea uitgeleend aan Atletico Madrid, waar hij razendsnel een onmisbare en haast onklopbare schakel in het team is geworden.

  Bondscoach: Vicente Del Bosque

  Del Bosque nam het roer over van Luis Aragones, nadat die Spanje naar winst op het EK van 2008 had gestuurd. De 63-jarige Del Bosque beloofde de lijn voort te zetten en deed zelfs meer dan dat: Spanje werd wereldkampioen in 2010 en volgde in 2012 zichzelf op als Europees kampioen.

  Zo raakte Spanje op het WK

  Spanje won ongeslagen de enige Europese kwalificatiepoule met twee wereldkampioenen. Het incasseerde maar drie doelpunten, geen enkel ander Europees land deed het even goed. Aan de andere kant: naar Spaanse normen scoorde het met 14 doelpunten in acht wedstrijden redelijk weinig.

  Spanje tegen België

  Spanje en België kennen elkaar goed, want 22 keer keken ze elkaar al in de ogen. De eerste keer was op de Olympische Spelen in Antwerpen (3-1-winst), waarna acht vriendschappelijke interlands volgden. In de laatste 13 wedstrijden werd er nog twee keer geoefend, de rest waren wedstrijden met inzet.

  1986: Van der Elst penaltyheld op het WK in Mexico

  1990: geen groepswinnaar door 1-2-nederlaag

  2008: deksel op de neus in de laatste minuten (1-2)