• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Rusland

  Rusland won zijn poule, voor onder andere Portugal.

  • Bijnaam: Medvedi (Beren)
  • FIFA-ranglijst: 19
  • Hoogste plaats: 3 (1996)
  • Aantal WK-deelnames: 9 (7 keer als Sovjet-Unie)
  • Beste resultaat: vierde plaats (1966)
    
  • Rusland is er net als België voor het eerst sinds het WK van 2002 weer bij. Op dat WK won België in de groepsfase van Rusland, meteen de laatste overwinning van België op een WK-eindronde.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 100-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Igor Akinfejev (CSKA Moskou), Joeri Lodigin (Zenit Sint-Petersburg), Sergej Rizjikov (Rubin Kazan)
  • Verdediging (8): Vasili Berezoetsi (CSKA), Vladimir Granat (Dynamo Moskou), Andrej Esjtsjenko (Anzji Machatsjkala),
   Sergej Ignasjevitsj (CSKA), Alexej Kozlov (Dynamo), Dmitry Kombarov (Spartak Moskou), Andrej Semenov (Terek Grozny), Georgi Sjennikov (CSKA)
  • Middenveld (9): Denis Gloesjakov (Spartak), Igor Denisov (Dynamo), Alan Dzagojev (CSKA), Joeri Zjirkov (Dynamo), Alexej Jonov (Dynamo), Pavel Mogilevets (Rubin Kazan), Alexander Samedov (Lokomotiv Moskou), Victor Faizoelin (Zenit), Oleg Sjatov (Zenit)
  • Aanval (3): Maxim Kanoennikov (Amkar Perm), Alexander Kerzjakov (Zenit), Alexander Kokorin (Dynamo)

  Sleutelspeler: Aleksandr Kerzjakov

  • Aleksandr Kerzjakov (31): Topschutter en een van de meest ervaren spelers van de huidige selectie. Hij was er op het WK in 2002 al bij. Nog één doelpunt en hij heeft het Russische record van Vladimir Besjtsjastnik (26 goals). Spitsbroeder Andrej Arsjavin werd na laatdunkende commentaren na de exit op Euro 2012 niet meer geselecteerd.
  • Met doelman Igor Akinfejev (slechts vijf tegengoals in de WK-voorronde) en verdediger Sergej Ignasjevitsj (34) heeft Rusland nog heel wat ervaring in zijn team. En aanvallende middenvelder Alan Dzagojev toonde op Euro 2012 al dat hij wat in zijn mars heeft, komt het er in Brazilië echt uit?

  Belgische link: Dick Advocaat en Romelu Lukaku

  Dick Advocaat startte in oktober 2009 als bondscoach een ware revolutie bij de Rode Duivels. Alles werd professioneler en Advocaat deinsde er niet voor terug talentvolle internationals als Vincent Kompany en Marouane Fellaini publiek op het matje te roepen.

  Amper een half jaar later was Advocaat het interne gekibbel bij de voetbalbond beu en zwichtte hij voor de roebels van de Russische voetbalbond. In november 2010 nam België wraak in een oefeninterland in Voronezj. Romelu Lukaku maakte beide doelpunten in de 0-2-overwinning, zijn eerste als Rode Duivel.

  Bondscoach: Fabio Capello

  Fabio Capello stopte nog voor Euro 2012 als bondscoach van Engeland en nam na het EK het Russische roer over van Dick Advocaat. De Italiaan zette een stevige organisatie neer met een team dat weinig tegendoelpunten slikt, maar spectaculair is het allemaal niet.

  Fans en media roepen om de terugkeer van de creatieve Andrej Arsjavin, maar Capello heeft er geen oren naar, ondanks de goeie vorm van de spits de laatste maanden bij Zenit Sint-Petersburg.

  Zo raakte Rusland op het WK

  Met Portugal in de groep begon Rusland niet als favoriet aan zijn WK-kwalificatiecampagne. Maar met vier zeges, onder meer tegen Portugal, begon Rusland perfect.

  Door nederlagen tegen Portugal en Noord-Ierland werd het toch weer spannend, maar met een perfect parcours daarna hadden de Russen in hun laatste match tegen Azerbeidzjan aan een 1-1-gelijkspel genoeg om Portugal met een puntje af te houden.

  Rusland (Sovjet-Unie) tegen België

  België en Rusland speelden drie keer tegen elkaar, twee keer vriendschappelijk en op het WK van 2002. België verloor nog niet en de 3-2-zege in 2002 is de laatste overwinning van de Rode Duivels op een WK.

  De Sovjet-Unie en België keken elkaar vijf keer in de ogen, waarvan drie keer op een WK: in 1970 en 1982 won de Sovjet-Unie, maar de wedstrijd die bij de Belgische supporters het meest in het geheugen ligt is die op het WK van 1986. De Rode Duivels wonnen de om verschillende redenen legendarische wedstrijd na verlengingen met 4-3 en plaatsten zich zo voor de kwartfinales.

  1970: zware nederlaag in groepsfase (4-1):

  1982: onderuit in tweede groepsfase (0-1):

  1986: heroïsche zege tegen het grote Sovjet-Unie (4-3):

  2002: laatste Belgische overwinning op een WK (3-2):

  2010: Lukaku scoort twee keer tegen Dick Advocaat (0-2):