• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Portugal

  • Bijnaam: A Seleçao das Quinas (Ploeg van de schilden)
  • FIFA-ranglijst: 4
  • Hoogste plaats: 3 (2012, 2014)
  • Aantal WK-deelnames: 5
  • Beste resultaat: derde plaats (1966)
  • Het WK in Brazilië wordt het achtste grote toernooi op rij voor Portugal.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 28-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Beto (Sevilla), Eduardo (SC Braga), Rui Patrício (Sporting)
  • Verdediging (7): André Almeida (Benfica), Bruno Alves (Fenerbahçe), Fábio Coentrão (Real Madrid), João Pereira (Valencia), Neto (Zenit), Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencia)
  • Middenveld (6): João Moutinho (Monaco), Miguel Veloso (Dinamo Kiev), Raul Meireles (Fenerbahçe), Rúben Amorim (Benfica), William Carvalho (Sporting), Rafa (SC Braga)
  • Aanval (7): Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (SC Braga), Hélder Postiga (Lazio), Hugo Almeida (Besiktas),
   Nani (Manchester United), Varela (FC Porto), Vieirinha (Wolfsburg)

  Sleutelspeler: Cristiano Ronaldo

  • Cristiano Ronaldo (29) is zonder twijfel dé sleutelfiguur bij Portugal. De winnaar van de Gouden Bal leidde zijn team in z'n eentje voorbij Zweden, maar stelde in het verleden tijdens de WK's in Duitsland en Zuid-Afrika wel teleur. Tijdens Euro 2012 kon Ronaldo wel zijn stempel drukken. Met zijn techniek en fenomenale trap is hij van absolute goudwaarde voor dit Portugal. De Portugese sterspeler heeft 110 caps en is op het hoogtepunt van zijn carrière.
  • Andere belangrijke spelers zijn de andere snelle winger Nani (Manchester United), middenvelder Joao Moutinho (Monaco) en de bikkelharde verdediger Pepe (Real Madrid).

  Belgische link: William Carvalho

  Een opvallende debutant in het laatste barrageduel met Zweden was William Carvalho. De middenvelder speelde vorig seizoen nog Play-off 3 met Cercle Brugge, maar keerde dit jaar terug naar zijn moederclub Sporting en maakte tegen Zweden zijn debuut bij de nationale ploeg.

  Bondscoach: Paulo Bento

  Paulo Bento (44) mag dan wel eens een conservatieve aanpak van het spelletje verweten worden, de oud-middenvelder leidde Portugal wel twee keer op rij door de barrages naar een groot toernooi. Vooral de kwalificatie voor Euro 2012 nadat Bento had overgenomen van zijn voorganger werd als een mirakel beschouwd.

  Zo raakte Portugal op het WK

  Na een moeizame kwalificatieronde met gelijke spelen tegen Noord-Ierland en Israël eindigde Portugal tweede in Groep F, achter Rusland. De barrages werden een duel tussen Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic (Zweden). De Portugees scoorde over twee wedstrijden vier keer, de Zweed twee keer: Portugal naar het WK en Zweden in rouw.

  Portugal tegen België

  België en Portugal troffen elkaar al 16 keer. De laatste overwinning van de Rode Duivels tegen Portugal dateert van 1989. In de kwalificatie voor het WK van 1990 won België met 3-0. Voor Euro 2008 zaten België en Portugal opnieuw in dezelfde kwalificatiepoule, toen was Portugal twee keer te sterk voor onze Rode Duivels. Bekijk de beelden hieronder.

  WK-kwalificatiematch België-Portugal in 1989 (3-0):

  EK-kwalificatiematch België-Portugal in 2007 (1-2):