• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Nigeria

  Nigeria won dit jaar de Africa Cup.

  • Bijnaam: Super Eagles
  • FIFA-ranglijst: 44
  • Hoogste plaats: 5 (1994)
  • Aantal WK-deelnames: 4
  • Beste resultaat: achtste finales (1994, 1998) 
  • Nigeria bleef ongeslagen in de WK-kwalificatiecampagne (5 zeges en 3 draws).
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 250-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Chigozie Agbim (Gombe United), Austin Ejide (Hapoel Beer Sheva), Vincent Enyeama (Lille)
  • Verdediging (8): Efe Ambrose (Celtic), Ejike Uzoenyi (Enugu Rangers), Azubuike Egwuekwe (Warri Wolves), Kunle Odunlami (Sunshine Stars), Godfrey Oboabona (Caykur Rizespor), Kenneth Omeruo (Middlesbrough), Juwon Oshaniwa (Ashdod), Joseph Yobo (Norwich City)
  • Middenveld (6): Ramon Azeez (Almería), Reuben Gabriel (Waasland-Beveren), John Mikel Obi (Chelsea), Victor Moses (Chelsea, verhuurd aan Liverpool), Ogenyi Onazi (Lazio), Michael Uchebo (Cercle Brugge)
  • Aanval (6): Shola Ameobi (Newcastle United), Michael Babatunde (Volyn Loetsk), Emmanuel Emenike (Fenerbahçe), Ahmed Musa (CSKA Moskou), Uche Nwofor (Heerenveen), Peter Odemwingie (Stoke City)

  Sleutelspeler: Victor Moses

  • Victor Moses (23): De aanvaller speelde in de jeugd voor Engeland, maar koos uiteindelijk toch voor de Super Eagles. Moses was met goals belangrijk in de eindzege op de Africa Cup en in de kwalificatiecampagne. Hij werd afgelopen seizoen door Chelsea uitgeleend aan Liverpool.
  • Andere belangrijke spelers zijn doelman en aanvoerder Vincent Enyeama (Rijsel) en middenvelder John Obi Mikel (Chelsea).

  Belgische link: Stephen Keshi en Daniel Amokachi

  Bondscoach Stephen Keshi en zijn assistent Daniel Amokachi hebben een rijk Belgisch verleden. Keshi schitterde als verdediger bij Lokeren, Anderlecht (2 titels) en RWDM. Amokachi maakte in 81 matchen voor Club Brugge 35 doelpunten en werd kampioen in 1992.

  Bondscoach: Stephen Keshi

  Keshi volgde eind 2011 Samson Siasia op als bondscoach van Nigeria. De ex-speler van Lokeren, Anderlecht en RWDM ging meteen met de bezem door de selectie en maakte een nieuwe start met een jonge selectie. De eindzege op de Africa Cup gaf hem veel krediet en Nigeria plaatste zich vlot voor het WK.

  Zo raakte Nigeria op het WK

  Nigeria plaatste zich als eerste Afrikaanse land voor het WK. Het bleef ongeslagen in een groep met Kenia, Malawi en Namibië. In de barrages tegen Ethiopië was Nigeria baas. Het won beide duels.

  Nigeria tegen België

  De nationale elftallen van Nigeria en België speelden nog nooit tegen elkaar. Maar op de Olympische Spelen van 2008 in Peking troffen België en Nigeria elkaar in de halve finale. Nigeria was met 4-1 te sterk, Laurent Ciman maakte de eerredder.

  Nigeria-België (OS 2008): 4-1