Ga naar de inhoud

WK-profiel: Nederland

 do 5 december 2013 16:29
Voor Nederland wordt het zijn 10e WK-deelname.
  • Bijnaam: Oranje
  • FIFA-ranglijst: 15
  • Hoogste plaats: 1 (2011)
  • Aantal WK-deelnames: 9
  • Beste resultaat: tweede (1974, 1978, 2010)
     
  • Als eerste Europese land geplaatst voor Brazilië
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 33-1

WK-selectie:

  • Doel (3): Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City)
  • Verdediging (8): Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord)
  • Middenveld (6): Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City), Jonathan de Guzman (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Georginio Wijnaldum (PSV)
  • Aanval (6): Memphis Depay (PSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München)

Sleutelspeler: Robin van Persie

  • Nederland met of zonder Robin van Persie: het scheelt een slok op de borrel. De 30-jarige aanvoerder brak in de voorronde het record van Patrick Kluivert als Nederlands topschutter. Van Persie scoorde 11 keer. Sinds 2013 is de spits van Manchester United aanvoerder van Oranje.
  • Andere belangrijke spelers zijn Arjen Robben (Bayern München), Wesley Sneijder (Galatasaray) en Nigel de Jong (Milan).

Belgische link: de Derby der Lage Landen

België en Nederland zijn in de voetbalgeschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zullen u niet om de oren slaan met de uitslagen van alle 125 interlands die beide landen tegen elkaar gespeeld hebben, maar als er één zekerheid is, is het dat de Derby der Lage Landen sinds de eerste confrontatie op 30 april 1905 in Antwerpen veel emoties losweekt.

Zelfs oefenwedstrijden tussen België en Nederland worden, toch zeker aan Belgische kant, uitgevochten met het mes tussen de tanden. De laatste derby vond vorig jaar in de zomer plaats. De Rode Duivels wonnen in een galawedstrijd met 4-2 van Oranje, wat in het stadion en de rest van het land tot dolle taferelen leidde.

Prachtige docu over België-Nederland door de jaren heen

Bondscoach: Louis van Gaal

De flamboyante Louis van Gaal nam vorig jaar het roer van Bert van Marwijk over na een catastrofaal verlopen EK 2012, waar Nederland zijn drie groepswedstrijden verloor. Onder zijn leiding verloor Oranje nog wel zijn eerste wedstrijd (de 4-2 in Brussel), maar daarna zette hij met zijn team een reeks van 17 duels zonder nederlaag neer. Na het WK zal de 62-jarige Van Gaal het voor bekeken houden als bondscoach en vervangen worden door Guus Hiddink.

Zo raakte Nederland op het WK

Nederland plaatste zich met negen overwinningen in tien wedstrijden en 34 goals voor en slechts 5 tegen met twee vingers in de neus en als eerste Europese land voor Brazilië.

Nederland tegen België

De volledige lijst van de 125 edities van België-Nederland zou het geheugen van het hele internet in beslag nemen, daarom beperken we ons overzicht hieronder tot de duels sinds 1980.

1994: de knal van Albert door de benen van Wouters

1999: Branko Strupar scoort twee keer in de 5-5

2012: België wint in sfeervol Brussel met 4-2