• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Kameroen

  Kameroen gaat voor de zevende keer naar het WK.

  • Bijnaam: De Ontembare Leeuwen
  • FIFA-ranglijst: 56
  • Hoogste plaats: 11 (2006)
  • Aantal WK-deelnames: 6
  • Beste resultaat: kwartfinales (1990)
    
  • Kameroen is voor de zevende keer aanwezig op een WK-eindronde, een Afrikaans record.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 750-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Loic Feudjou (Coton Sport), Charles Itandje (Konyaspor), Sammy Ndjock (Fethiyespor)
  • Verdediging (7): Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur), Henri Bedimo (Olympique Lyon), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Cedric Djeugou (Coton Sport), Nicolas Nkoulou (Olympique Marseille), Dany Nounkeu (Besiktas), Allan Nyom (Granada)
  • Middenveld (8): Enoh Eyong (Antalyaspor), Jean Makoun (Stade Rennes), Joel Matip (Schalke 04), Stephane Mbia (Sevilla), Benjamin Moukandjo (Nancy), Landry Nguemo (Girondins Bordeaux), Edgar Salli (Racing Lens), Alexandre Song (Barcelona)
  • Aanval (5): Vincent Aboubakar (Lorient), Eric-Maxim Choupo-Moting (Mainz), Samuel Eto'o (Chelsea), Fabrice Olinga (Malaga), Achille Webo (Fenerbahçe)

  Sleutelspeler: Samuel Eto'o

  • Superster Samuel Eto'o (33) heeft zowel Real Madrid als Barcelona op zijn cv staan en speelt sinds dit seizoen, na een ommetje bij Anzji Machatsjkala, bij Chelsea. Is niet meer de topspits van weleer en heeft de laatste jaren een haat-liefde-verhouding met het nationale team, maar is als recordinternational nog altijd van onschatbare waarde. Hij heeft 56 doelpunten gescoord in 117 wedstrijden.
  • Andere belangrijke spelers zijn Alex Song (Barcelona), Nicolas N'Koulou (Marseille) en Stephane M'Bia (Sevilla).

  Belgische link: Fabrice Olinga

  Fabrice Olinga is met zijn 18 jaar de jongste speler in de selectie van Kameroen. Hij is ook de jongste speler die een doelpunt maakte in de Primera Division. Hij was 16 jaar en 98 dagen toen hij voor Malaga scoorde tegen Celta de Vigo. Na de winterstop werd Olinga verhuurd aan Zulte Waregem, maar daar kwam hij maar sporadisch in actie.

  Bondscoach: Volker Finke

  Kameroen heeft sinds het WK van 2010 al vier bondscoaches versleten en werkt sinds mei 2013 met Volker Finke. De Duitser van 66 was 16 jaar lang coach van Freiburg en trok in 2007 naar Urawa Red Diamonds in Japan. Heeft twee keer gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en een keer verloren met Kameroen.

  Zo raakte Kameroen op het WK

  Kameroen had niet veel overschot in zijn groep met de Democratische Republiek Congo, Libië en Togo. Vooral omdat een 0-2-nederlaag tegen Togo werd omgezet in een 3-0-overwinning, omdat Togo een geschorste speler had opgesteld. In de play-offs keerde Kameroen met een 0-0 terug uit Tunesië en maakte het het in de return in eigen land af met 4-1.

  Kameroen tegen België

  België en Kameroen speelden nog nooit tegen elkaar.