• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Japan

  De spelers van Japan groeten hun fans na de match tegen Nederland

  • Bijnaam: Samurai Blue
  • FIFA-ranglijst: 46
  • Hoogste plaats: 9 (1998)
  • Aantal WK-deelnames: 4
  • Beste resultaat: achtste finales (2002, 2010)
    
  • Als eerste land geplaatst voor het WK.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 125-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Eiji Kawashima (Standard), Shusaku Nishikawa (Urawa Reds), Shuichi Gonda (FC Tokyo)
  • Verdediging (8): Masato Morishige (FC Tokyo), Yasuyuki Konno (Gamba Osaka), Yuto Nagatomo (Internazionale), Maya Yoshida (Southampton), Masahiko Inoha (Jubilo Iwata), Atsuto Uchida (Schalke 04), Hiroki Sakai (Hannover 96), Gotoku Sakai (VfB Stuttgart)
  • Middenveld (8): Yasuhito Endo (Gamba Osaka), Keisuke Honda (AC Milan), Shinji Kagawa (Manchester United), Makoto Hasebe (FC Nürnberg), Hiroshi Kiyotake (FC Nürnberg), Hotaru Yamaguchi (Cerezo Osaka), Toshihiro Aoyama (Sanfrecce Hiroshima), Manabu Saito (Yokohama F. Marinos)
  • Aanval (4): Shinji Okazaki (Mainz), Yoichiro Kakitani (Cerezo Osaka), Yuya Osako (München 1860), Yoshito Okubo (Kawasaki Frontale)

  Sleutelspeler: Keisuke Honda

  • Keisuke Honda (28): De sterspeler van Japan is de draaischijf van de ploeg. Hij wisselt dribbels af met korte passes en weet ook het doel staan. Na de winterstop ruilde hij CSKA Moskou voor AC Milan.
  • Andere belangrijke spelers zijn Shinji Kagawa (Manchester United) en Yuto Nagatomo (Inter).

  Belgische link: Eiji Kawashima

  De nationale doelman van Japan speelt al sinds 2010 in ons land. In 2012 ruilde hij het keepersshirt van Lierse voor dat van Standard. In Japan is Kawashima een idool na zijn heldendaden in de gewonnen Asian Cup van 2011.

  Bondscoach: Alberto Zaccheroni

  Zaccheroni volgde in 2010 de Japanner Takeshi Okada op. De 60-jarige Italiaan won in 1999 een titel met Milan en stond ook aan het roer bij onder meer Udinese, Lazio, Inter en Juventus. Hij bezorgde Japan de Asian Cup in 2011. Hij laat Japan aanvallend spelen, meestal in een 4-2-3-1-systeem.

  Zo raakte Japan op het WK

  Japan was het eerste land, na gastland Brazilië, dat zeker was van het WK. In de Aziatische WK-kwalificatiecampagne begon het moeizaam, maar met onder meer twee draws tegen Australië won het zijn kwalificatiegroep met ook nog Jordanië, Oman en Irak.

  Japan tegen België

  België kon in vier wedstrijden nog nooit winnen van Japan. Op het WK 2002 eindigde het duel op een gelijkspel en in november won Japan met 2-3 een oefeninterland in Brussel. Bekijk hieronder die twee wedstrijden.

  Oefenwedstrijd november 2013 (2-3):

  WK 2002 in Japan/Zuid-Korea (2-2):