• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Ivoorkust

  Ivoorkust staat voor de derde keer op een WK-eindronde.

  • Bijnaam: De Olifanten
  • FIFA-ranglijst: 23
  • Hoogste plaats: 12 (2013)
  • Aantal WK-deelnames: 2
  • Beste resultaat: groepsfase (2006, 2010)
    
  • Zowel in 2006 als in 2010 ingedeeld in de "groep des doods".
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 125-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Boubacar Barry Copa (Lokeren), Sylvain Gbohouo (Sewe Sport), Sayouba Mandé (Stabaek)
  • Verdediging (8): Serge Aurier (Toulouse), Jean-Daniel Akpa Akpro (Toulouse), Didier Zokora (Trabzonspor), Kolo Touré (Liverpool), Souleman Bamba (Trabzonspor), Arthur Boka (VfB Stuttgart), Constant Djakpa (Eintracht Frankfurt), Ousmane Viera Diarrassouba (Caykur Rizespor)
  • Middenveld (6): Cheik Tioté (Newcastle United), Geoffroy Sérey Dié (FC Basel), Ismaël Diomandé (Saint-Etienne), Didier Ya Konan (Hannover 96), Yaya Touré (Manchester City), Max Gradel (Saint-Etienne)
  • Aanval (6): Didier Drogba (Galatasaray), Wilfried Bony (Swansea City), Gervinho (AS Roma), Salomon Kalou (Lille), Giovanni Sio (FC Basel), Mathis Bolly (Fortuna Düsseldorf)

  Sleutelspeler: Yaya Touré

  • Yaya Touré (31): sterspeler van Ivoorkust is de reus Yaya Touré, Afrikaans voetballer van 2011, 2012 en 2013. De middenvelder heeft een verleden bij Beveren, speelde drie seizoenen voor Barcelona en is al vier jaar steunpilaar bij Manchester City.
  • Andere belangrijke spelers zijn ervaren rot Didier Drogba (35), Didier Zokora (ex-Genk) en Gervinho (ex-Beveren, nu Roma).

  Belgische link: Barry Boubacar Copa

  De doelman van Lokeren is al jaren een vaste waarde in het doel van Ivoorkust. Hij is op dit moment de enige Ivoriaan die in België voetbalt, maar veel (voormalige) Ivoriaanse internationals hebben een verleden in België, denk maar aan Didier Zokora, N'Dri Romaric, Cheick Tioté, Gervinho, Emmanuel Eboué en Aruna Dindane.

  Bondscoach: Sabri Lamouchi

  De 42-jarige Lamouchi is een Fransman met Tunesische ouders. Hij stopte in 2009 met voetballen en had geen trainerservaring toen hij in 2012 werd aangesteld als bondscoach van Ivoorkust. Ongeslagen in zijn eerste elf wedstrijden, maar op de Africa Cup strandde Ivoorkust in de kwartfinales. Moet, ondanks de kwalificatie voor het WK, de supporters nog overtuigen.

  Zo raakte Ivoorkust op het WK

  Ivoorkust kwam als eerste uit een groep met Marokko, Tanzania en Gambia. De barrage werd een topper tegen Senegal. Ivoorkust won de heenmatch met 3-1 en hield in de terugmatch stand (1-1).

  Ivoorkust tegen België