• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Italië

  • Bijnaam: Squadra Azzurra (het blauwe team)
  • FIFA-ranglijst: 9
  • Hoogste plaats: 1 (2007)
  • Aantal WK-deelnames: 17
  • Beste resultaat: wereldkampioen (1934, 1938, 1982, 2006)
    
  • Met vier wereldtitels op zak kan Italië als enige land het record van gastland Brazilië evenaren.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 25-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Buffon (Juventus), Perin (Genoa), Sirigu (Paris Saint Germain)
  • Verdediging (7): Abate (AC Milan), Barzagli (Juventus), Bonucci (Juventus), Chiellini (Juventus), Darmian (Torino), De Sciglio (AC Milan), Paletta (Parma)
  • Middenveld (8): Aquilani (Fiorentina), Candreva (Lazio), De Rossi (AS Roma), Marchisio (Juventus), Thiago Motta (Paris Saint Germain), Parolo (Parma), Pirlo (Juventus), Verratti (Paris Saint Germain)
  • Aanval (5): Balotelli (AC Milan), Cassano (Parma), Cerci (Torino), Immobile (Torino), Insigne (Napoli)

  Sleutelspeler: Andrea Pirlo

  • Op zijn 35e is Andrea Pirlo nog altijd de draaischijf van het team. De bebaarde middenvelder van Juventus heeft al meer dan 100 interlands op zijn teller en mag als leider van de groep beschouwd worden, ook al schuwt hij de grote woorden. Pirlo laat zijn talenten vooral spreken op het veld: een magistraal inzicht, een prachtige traptechniek en een wonderbaarlijke elegantie. Hij is de stille leider die met zijn voeten spreekt.
  • Andere belangrijke spelers zijn Mario Balotelli (Milan), Daniele De Rossi (Roma) en Gianluigi Buffon (Juventus).

  Belgische link: hoogtepunt van de Duivels in Italië

  Eén van de hoogtepunten in hun geschiedenis schreven de Rode Duivels op het EK van 1980 in Italië. De ploeg van Guy Thys schopte het in de laars tot de finale, waarin België uiteindelijk met 2-1 zijn meerdere moest erkennen in het West-Duitsland van Briegel, Schuster, Müller, Hrubesch, Allofs en Rummenigge.

  Bondscoach: Cesare Prandelli

  Cesare Prandelli zwaait ruim drie jaar de plak bij de Italianen en verloor in die periode slechts twee competitieve wedstrijden. Eén daarvan was de Euro 2012-finale tegen Spanje. De 56-jarige trainer predikt aanvallend voetbal en heeft naast ervaring ook jong talent bij de ploeg gebracht.

  Zo raakte Italië op het WK

  Italië plaatste zich als ongeslagen groepswinnaar van kwalificatiegroep B rechtstreeks voor het WK in Brazilië. Naast zes overwinningen werd er vier keer gelijkgespeeld in een groep met Denemarken, Tsjechië, Bulgarije, Armenië en Malta.

  Italië tegen België

  België nam het in totaal al 20 keer op tegen Italië. De laatste twee confrontaties werden allebei door de Italianen gewonnen. Tijdens de groepsfase van Euro 2000 gingen onze Rode Duivels in eigen land met 0-2 onderuit tegen de latere verliezende finalist. In 2008 speelden beide landen een laatste keer tegen elkaar. Toen werd het in Firenze 3-1.

  Oefenmatch Italië-België in 2008 (3-1):

  EK-groepswedstrijd België-Italië in 2000 (0-2):