• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Griekenland

  De Grieken doen het goed op EK's, minder goed op WK's.

  • Bijnaam: To Piratiko (piratenschip)
  • FIFA-ranglijst: 12
  • Hoogste plaats: 8 (2008)
  • Aantal WK-deelnames: 2
  • Beste resultaat: groepsfase
    
  • Samen met Bosnië-Herzegovina 1e in zijn WK-groep met 25 op 30, maar het moest barrages tegen Roemenië spelen omdat Bosnië een beter doelsaldo had
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 250-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Orestis Karnezis (Granada), Panagiotis Glykos (PAOK), Stefanos Kapino (Panathinaikos)
  • Verdediging (8): Kostas Manolas (Olympiakos), Giannis Maniatis (Olympiakos), José Holebas (Olympiakos), Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund), Giorgios Tzavellas (PAOK), Loukas Vyntra (Levante), Vasilis Torosidis (AS Roma), Vangelis Moras (Verona)
  • Middenveld (8): Alexandros Tziolis (Kayserispor), Andreas Samaris (Olympiakos), Kostas Katsouranis (PAOK), Giorgos Karagounis (Fulham), Panagiotis Tachtsidis (Torino), Ioannis Fetfatzidis (Genoa), Lazaros Christodoulopoulos (Bologna), Panagiotis Kone (Bologna)
  • Aanval (8): Dimitris Salpingidis (PAOK), Georgios Samaras (Celtic), Kostas Mitroglou (Fulham), Theofanis Gekas (Konyaspor)

  Sleutelspeler: Kostas Mitroglou

  • Kostas Mitroglou is de nieuwe chouchou van het Griekse voetbal. De 25-jarige aanvaller was een doelpuntenmachine bij Olympiakos, wat hem de bijnaam "Mitrogoal" opleverde. Mitroglou is de eerste Griek die in de Champions League een hattrick scoorde, dat was in de 0-3 op Anderlecht in oktober. In januari verkaste hij naar Fulham. Hij speelde een belangrijke rol in de kwalificatie van Griekenland voor het WK.
  • Andere belangrijke spelers zijn Giorgos Karagounis (Fulham), Vasilis Torosidis (AS Roma) en Sokratis Papastathopoulos (Dortmund).

  Belgische link: Yannis Anastasiou

  Er speelden en coachten in de loop der jaren enkele goeie Belgische voetballers en trainer in de Griekse competitie - denken we maar aan Kevin Mirallas (Olympiakos), Stéphane Demol (Panionios), Jacky Mathijssen (Fostiras) en Hugo Broos (Panserraikos) - maar ook de Grieken vonden de weg naar ons land. Yannis Anastasiou was zonder twijfel een van de beste. Hij speelde rond de eeuwwisseling drie jaar in Anderlecht en liet de fans met zijn goals de sirtaki dansen. Na omzwervingen bij onder meer Roda en Ajax is Anastasiou sinds de zomer trainer van Panathinaikos.

  Bondscoach: Fernando Santos

  Fernando Santos is een 59-jarige Portugees die zich helemaal bekeerd heeft tot Griekenland, waar hij permanent woont. Op zijn 21e zette hij een punt achter zijn profcarrière en begon een loopbaan van tien jaar als ingenieur. Toen de voetbalmicrobe toch weer begon te bijten maakte hij grote sier met Porto. 

  In 2001 verhuisde hij naar Griekenland en sindsdien verdiende hij zijn brood bij AEK Athene, Panathinaikos en PAOK Saloniki. Santos volgde in 2010 Otto Rehhagel op en is een meestertacticus die zijn team vooral laat speculeren op de counter. Santos staat bekend om zijn pokerface en grote passie voor het spelletje.

  Zo raakte Griekenland op het WK

  Griekenland won acht van zijn tien voorrondewedstrijden, waarvan liefst vijf met magere 1-0-cijfers. Samen met Bosnië eindigde het eerste met 25 punten, maar omdat de Grieken een slechter doelsaldo hadden, kreeg Bosnië het WK-ticket. Griekenland nam het in de barrages op tegen Roemenië. Thuis won het met 3-1 en in Roemenië speelde het 1-1 gelijk.

  Griekenland tegen België

  België en Griekenland kwamen elkaar in het verleden zeven keer tegen, waarvan twee keer om de knikkers. Dat was in de aanloop naar het WK van 1986 in Mexico. Op een groot toernooi hebben de twee landen nog nooit tegen elkaar gespeeld.

  Oefenmatch Griekenland-België 2012 (1-1):

  België-Griekenland in 1985 (2-0):

  Griekenland-België in 1984 (0-0):