• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Frankrijk

  Het Franse team zette een scheve situatie recht tegen Oekraïne.

  • Bijnaam: Les Bleus
  • FIFA-ranglijst: 17
  • Hoogste plaats: 1 (januari 2002 - mei 2002)
  • Aantal WK-deelnames: 13
  • Beste resultaat: wereldkampioen (1998)
    
  • Frankrijk was in 2002 de eerste titelverdediger die al in de groepsfase sneuvelde, in 2010 deed Italië dat over.
  • Kans op WK te winnen (volgens bookmakers): 20-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Hugo Lloris (Tottenham), Stéphane Ruffier (Saint-Etienne), Mickaël Landreau (Bastia)
  • Verdediging (8): Mathieu Debuchy (Newcastle), Lucas Digne (Paris SG), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal), Eliaquim Mangala (FC Porto), Bacary Sagna (Arsenal), Mamadou Sakho (Liverpool), Raphaël Varane (Real Madrid)
  • Middenveld (7): Yohan Cabaye (Paris SG), Morgan Schneiderlin (Southampton), Blaise Matuidi (Paris SG), Paul Pogba (Juventus), Rio Mavuba (Rijsel), Moussa Sissoko (Newcastle), Mathieu Valbuena (Marseille)
  • Aanval (5): Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Arsenal), Antoine Griezmann (Real Sociedad), Rémy Cabella (Montpellier), Loïc Rémy (Newcastle)

  Sleutelspeler: Karim Benzema

  • De 31-jarige Franck Ribéry geldt normaal als de sleutelspeler in het elftal van coach Deschamps, maar de aanvaller moest afhaken met een rugblessure. Nu wordt er gerekend op Karim Benzema om de doelpunten op het scorebord te zetten. De aanvaller van Real Madrid heeft 65 caps op zijn naam.
  • Andere belangrijke spelers bij Frankrijk zijn Patrice Evra (Manchester United) en Bacary Sagna (Arsenal). Het is ook uitkijken naar het jonge talent Paul Pogba (Juventus).

   

  Belgische link: Danny Boffin

  Het had gekund: een Belg wereldkampioen met Frankrijk in 1998. Danny Boffin speelde tussen 1997 en 2000 voor Metz. Toen de Franse bondscoach Aimé Jacquet voor het WK 1998 Robert Pires ging scouten, raakte hij onder de indruk van Boffin.

  "Jammer dat Boffin geen Fransman is, hij zou bij mij in de ploeg staan", zei Jacquet na die match. "Een jaar later was Frankrijk wereldkampioen. Ik had daar bij kunnen zijn, maar ik was geen Fransman", zei Boffin daarover in De Morgen in 2002. "Ik heb het artikel bewaard."

  Bondscoach: Didier Deschamps

  Didier Deschamps won als speler het EK en het WK met Frankrijk. Als coach leidde hij Monaco verrassend naar de Champions League-finale in 2004. Na het omkoopschandaal in Italië loodste hij Juventus na de degradatie opnieuw naar de Serie A. In 2010 pakte Marseille onder zijn leiding zijn eerste titel in 18 jaar. Deschamps nam het roer over als Frans bondscoach in 2012, nadat Laurent Blanc was opgestapt.

  Zo raakte Frankrijk op het WK

  Frankrijk werd tweede in groep I, na regerend wereldkampioen Spanje. De Fransen speelden gelijk in Spanje, maar in Frankrijk wonnen de Spanjaarden met 0-1. Voor het overige leed Frankrijk enkel nog puntenverlies in Georgië (0-0). In de barrages leek het WK even veraf voor Frankrijk, na een 2-0-nederlaag in de heenmatch tegen Oekraïne. In Parijs boekten de Fransen alsnog een WK-ticket dankzij een 3-0-overwinning.

  Frankrijk tegen België

  België en Frankrijk speelden al 71 keer tegen elkaar, de Rode Duivels troffen enkel Nederland al vaker. In de recente geschiedenis eindigden twee oefenmatchen op 0-0. Drie keer keken België en Frankrijk elkaar in de ogen op een groot toernooi: WK 1938, EK 1984 en WK 1986. Drie keer won Frankrijk.

  België-Frankrijk in 1981 (2-0):

  Frankrijk-België op EK 1984 (5-0):

  Frankrijk-België op WK 1986 (4-2):

  Frankrijk-België in 1992 (3-3)

  België-Frankrijk in 2013 (0-0):