• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Engeland

  Engeland gaat met een ongeslagen kwalificatierapport naar Brazilië.

  • Bijnaam: Three Lions
  • FIFA-ranglijst: 10
  • Hoogste plaats: 3 (laatste keer: 2012)
  • Aantal WK-deelnames: 13
  • Beste resultaat: wereldkampioen (1966)
  • Engeland plaatste zich als ongeslagen groepswinnaar, maar had pas op de slotspeeldag zekerheid over zijn WK-ticket.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 25-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Fraser Forster (Celtic), Ben Foster (West Bromwich Albion), Joe Hart (Manchester City)
  • Verdediging (7): Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Phil Jagielka (Everton), Glen Johnson (Liverpool), Phil Jones (Manchester United), Luke Shaw (Southampton), Chris Smalling (Manchester United)
  • Middenveld (7): Ross Barkley (Everton), Steven Gerrard (Liverpool), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Southampton), Frank Lampard (Chelsea), James Milner (Manchester City), Jack Wilshere (Arsenal)
  • Aanval (6): Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Raheem Sterling (Liverpool), Rickie Lambert (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool), Danny Welbeck (Manchester United)

  Sleutelspeler: Wayne Rooney

  • Wayne Rooney (28): dit wordt al zijn derde WK-eindronde, maar in 2006 en 2010 kon hij verhinderd door blessures niet scoren. Fysiek op de top van zijn kunnen, wat hij bewees met zeven goals in zes WK-kwalificatiewedstrijden.
  • Engeland kan verder rekenen op de ervaring van middenvelder Frank Lampard (Chelsea) en aanvoerder Steven Gerrard (Liverpool), de zekerheid van doelman Joe Hart (Manchester City) en het jeugdig enthousiasme van Jack Wilshere en Daniel Sturrdige.

  Belgische link: de Belgen in de Premier League

  Het is met een vergrootglas zoeken naar Engelse voetballers in de Belgische competities, laat staan internationals. Omgekeerd is het sinds enkele jaren het tegenovergestelde: heel wat Rode Duivels spelen in Engelse loondienst, met Manchester City-aanvoerder Vincent Kompany en Chelsea-ster Eden Hazard op kop.

  Bondscoach: Roy Hodgson

  De 66-jarige Hodgson is sinds mei 2012 coach van het Engelse team, en met succes. Engeland verloor maar drie keer onder Hodgson, telkens in een oefeninterland. Twee ervan waren wel de laatste twee, tegen Chili en Duitsland. Hodgson is een klassieke coach, maar geeft ook jonge talenten als Jack Wilshere, Alex Oxlade-Chamberlain en Danny Welbeck een kans. Hij is de tweede oudste trainer op het WK na Oscar Tabarez van Uruguay. Hij kan steunen op 38 jaar ervaring bij 16 verschillende clubs.

  Zo raakte Engeland op het WK

  Engeland bleef ongeslagen in zijn groep, maar omdat ook Oekraïne het goed deed, was het wachten tot de laatste wedstrijd in Wembley. Met een overwinning tegen Polen verzekerden de Engelsen zich van groepswinst.

  Engeland tegen België

  • België en Engeland speelden al 31 tegen elkaar, met een overduidelijke Engelse suprematie: 22 keer won Engeland, slechts 3 keer trokken de Rode Duivels aan het langste eind.
  • 21 van de 31 interlands werden voor 1950 afgewerkt, sinds 1980 speelden ze nog maar 5 keer tegen elkaar. De grootste nederlaag dateert van 1909 (11-2), de grootste overwinning van 1923 (3-0).
  • België en Engeland ontmoetten elkaar vooral in vriendschappelijke interlands (28), slechts 3 keer ging het om een wedstrijd met inzet. Op het WK 1954 (4-4) en het EK 1980 (1-1) hielden beide landen elkaar in evenwicht. Op het WK 1990 won Engeland met 1-0, dankzij de legendarische goal van David Platt in de laatste minuut van de verlengingen.
  • De laatste ontmoeting, een vriendschappelijke interland vorig jaar in Wembley, werd een 1-0-overwinning voor Engeland.

  Vriendschappelijk 2 juni 2012 (1-0):

  David Platt schakelt België uit op het WK 1990

  België en Engeland spelen 4-4-gelijk in 1954