• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Ecuador

  • Bijnaam: La Tricolor
  • FIFA-ranglijst: 26
  • Hoogste plaats: 10 (2013)
  • Aantal WK-deelnames: 2
  • Beste resultaat: achtste finales (2006)
    
  • Ecuador was aangeslagen na de dood van spits Christian Benitez in juli. Hij stierf op het veld aan een hartaanval in Qatar.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 200-1

   

  WK-selectie

  • Doel (3): Maximo Banguera (Barcelona), Alexander Dominguez (Liga de Quito), Adrian Bone (El Nacional)
  • Verdediging (6): Jorge Guagua (Emelec), Gabriel Achilier (Emelec), Oscar Bagui (Emelec), Juan Carlos Paredes (Barcelona), Frickson Erazo (Flamengo), Walter Ayovi (Pachuca)
  • Middenveld (8): Luis Fernando Saritama (Barcelona), Carlos Gruezo (VfB Stuttgart), Antonio Valencia (Manchester United), Segundo Castillo (Al-Hilal), Christian Noboa (Dinamo Moskou), Renato Ibarra (Vitesse), Edison Mendez (Santa Fe), Fidel Martinez (Tijuana)
  • Aanval (6): Jefferson Montero (Morelia), Michael Arroyo (Atlante), Enner Valencia (Pachuca), Jaime Ayovi (Tijuana), Joao Rojas (Cruz Azul), Felipe Caceido (Al-Jazira)

  Sleutelspeler: Jefferson Montero (24)

  • Montero, de linkerflankspeler van Morelia (Mexico), heeft snelheid en trucjes in huis. Hij pakt bovendien heel gemakkelijk een doelpuntje mee. Tijdens de kwalificaties maakte hij in zijn eentje brandhout van Uruguay met twee doelpunten en een assist.
  • Manchester United-middenvelder Antonio Valencia is een andere belangrijke sleutel in de selectie van bondscoach Rueda.

  Bondscoach: Reinaldo Rueda

  De 57-jarige Colombiaan zal voor de tweede keer deelnemen aan een WK. In 2010 ging hij met Honduras naar Zuid-Afrika.

  In 2011 kwam hij bij Ecuador meteen onder zware druk te staan na heel zwakke prestaties in de Copa America. Maar na enkele belangrijke thuisoverwinningen in de kwalificaties voor het WK kreeg hij weer het vertrouwen. 

  Belgische link: Andres Espinoza

  Andres Aragon 'Espinoza' speelde van 2007 tot 2009 voor Standard. Aanvankelijk was hij de tweede man na Olivier Renard. Maar toen die in onmin geraakte met het bestuur, belandde Espinoza onder de lat.

  De Ecuadoraan ontpopte zich tot een sluitstuk dat blunders afwisselde met knappe reddingen. Onder Michel Preud'homme werd hij in 2008 kampioen met Standard. Hij had beloofd om in de Maas te springen en kwam die belofte ook na (foto).

  De weg naar het WK

  Ecuador heeft een heel sterke thuisreputatie. Over de hele kwalificatie verloor het thuis maar twee punten. Niet slecht in een poule met Colombia en Uruguay. De thuiswedstrijden worden in Quito gespeeld, op 2.800 meter hoogte.

  Ecuador tegen België

  België speelde nog nooit tegen Ecuador.