• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Duitsland

  Duitsland liet slechts twee punten liggen in de WK-campagne.

  • Bijnaam: Die Mannschaft
  • FIFA-ranglijst: 2
  • Hoogste plaats: 1 (1992, 1993 en 1994)
  • Aantal WK-deelnames: 17
  • Beste resultaat: wereldkampioen (1954, 1974 en 1990)
  •  (West-)Duitsland deed niet mee in 1930 en was uitgesloten van het WK 1950, maar bij alle andere WK's was het wel van de partij
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 6-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Manuel Neuer (Bayern München), Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund), Ron-Robert Zieler (Hannover 96)
  • Verdediging (7): Jerome Boateng (Bayern München), Erik Durm (Borussia Dortmund), Kevin Großkreutz (Borussia Dortmund), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Arsenal)
  • Middenveld (12): Christoph Kramer (Borussia Mönchengladbach), Julian Draxler (Schalke 04), Matthias Ginter (SC Freiburg), Mario Götze (Bayern München), Sami Khedira (Real Madrid), Toni Kroos (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Mesut Özil (Arsenal), Lukas Podolski (Arsenal), Marco Reus (Borussia Dortmund), Andre Schürrle (Chelsea), Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
  • Aanval (1): Miroslav Klose (Lazio)

  Sleutelspeler: Mesut Özil

  • Mesut Özil (25): De spelmaker van Arsenal heeft zijn transfer van Real Madrid naar de Premier League goed verteerd. Özil is met zijn vista en weergaloze passes de spil bij Duitsland. Met acht goals was hij ook topschutter voor Duitsland in de WK-campagne.
  • Naast het jonge geweld van Thomas Müller spelen vooral Bastian Schweinsteiger en aanvoerder Philipp Lahm een belangrijke rol bij Duitsland. Alle vier spelen ze voor Bayern München.
  • Bondscoach Löw rekent ook op de 22-jarige Mario Götze om Duitsland aan de wereldtitel te helpen. Zijn sterke prestaties in 2012 voor Borussia Dortmund leverden hem een transfer op naar Bayern München. Zijn veelzijdigheid geeft Löw de optie om de aanvallende middenvelder uit te spelen als diepe spits.

  Belgische link: West-Duitsland-België op WK 1994

  Op het WK 1994 in de Verenigde Staten komen België en Duitsland elkaar tegen in de achtste finales. In Chicago is het na goals van Völler, Grün, Klinsmann en opnieuw Völler 3-1 bij de rust.

  In de tweede helft lijkt Josip Weber op weg naar de 3-2, maar hij wordt in de zestien neergehaald door Thomas Helmer. De Zwitserse ref Röthlisberger ziet er geen strafschop in en verder dan de 3-2 van Albert komen de Rode Duivels niet.

  Bondscoach: Joachim Löw

  Joachim Löw is al bij de "Mannschaft" sinds 2004. Tot 2006 was hij de assistent van Jürgen Klinsmann, daarna nam hij met succes over. Onder Löw werd Duitsland derde op het WK 2010 en was het finalist op het EK 2008 en halvefinalist op Euro 2012.

  Löw verlengde onlangs zijn contract tot 2016. Zijn statistieken zijn heel goed: 70 zeges, 19 draws en 15 nederlagen. Maar om echt in de voetsporen te treden van Sepp Herberger, Helmut Schön, Jupp Derwall, Franz Beckenbauer en Berti Vogts moet hij een EK of WK winnen. Duitsland heeft al achttien jaar geen groot toernooi meer gewonnen.

  Zo raakte Duitsland op het WK:

  Duitsland legde een bijna perfect parcours af. Het won negen van de tien kwalificatiewedstrijden en speelde enkel gelijk tegen Zweden. In die memorabele match maakte Zweden een 4-0-achterstand nog goed: 4-4. Maar met 28 op 30 en 36 gemaakte doelpunten kwam de kwalificatie nooit in gevaar.

  Duitsland tegen België:

  België en (West-)Duitsland speelden in totaal 25 keer tegen elkaar. De Rode Duivels konden slechts 4 keer winnen en de laatste zege dateert al van 1954. Recent verloren de Belgen twee keer in de EK-campagne voor Euro 2012.

  Vier keer kwamen België en (West-)Duitsland elkaar tegen op een groot toernooi. In 1934 is Duitsland te sterk op het WK. Op het EK 1972 won West-Duitsland in de halve finale, op het EK 1980 verloor België de finale. En in de achtste finales van het WK 1994 speelde scheidsrechter Röthlisberger een cruciale rol in de Belgische nederlaag.

  Duitsland-België in 2011 (3-1):

  België-Duitsland in 2010 (0-1):

  Duitsland-België in 2004 (3-0):

  Duitsland-België op WK 1994 (3-2):

  België-Duitsland op EK 1972 (1-2):