Ga naar de inhoud

WK-profiel: Chili

 do 5 december 2013 16:25
  • Bijnaam: La Roja (De Roden)
  • FIFA-ranglijst: 14
  • Hoogste plaats: 6 (1998)
  • Aantal WK-deelnames:8
  • Beste resultaat: 3e plaats (1962)
     
  • In 1962 organiseerde Chili de WK-eindronde en hier behaalde de ploeg met de derde plaats het beste resultaat tot nu toe.
  • Kans om het WK te winnen (volgens de bookmakers): 40-1

WK-selectie

  • Doel (3): Claudio Bravo (Real Sociedad), Johnny Herrera (Universidad de Chile), Cristopher Toselli (Universidad Católica)
  • Verdediging (6): Miiko Albornoz (Malmö FF), Mauricio Isla (Juventus), Gonzalo Jara (Nottingham Forest), Gary Medel (Cardiff City), Eugenio Mena (Santos), José Rojas (Universidad de Chile)
  • Middenveld (9): Charles Aránguiz (Internacional), Jean Beausejour (Wigan Athletic), Carlos Carmona (Atalanta Bergamo), Marcelo Díaz (FC Basel), José Pedro Fuenzalida (Colo Colo), Felipe Gutiérrez (FC Twente), Francisco Silva (Osasuna), Jorge Valdivia (Palmeiras), Arturo Vidal (Juventus)
  • Aanval (4): Fabián Orellana (Granada), Esteban Paredes (Colo Colo), Mauricio Pinilla (Cagliari), Alexis Sánchez (Barcelona), Eduardo Vargas (Valencia)

Sleutelspeler: Alexis "El Niño Maravilla" Sanchez (24)

  • Barcelona-aanvaller Alexis Sanchez (26) scoorde in 2013 al acht keer voor zijn land. In totaal heeft hij 22 keer de netten doen trillen in 66 wedstrijden voor Chili. Met Sanchez in de spits heeft Chili een benijdenswaardig wapen. Het Chileense wonderkind (El Niño Maravilla) staat garant voor doelpunten en explosieve aanvallen. Wayne Rooney zei ooit over Sanchez: "Hij heeft alles om een van de beste spelers ter wereld te worden."
  • Chili kan ook steunen op het talent van Arturo Vidal. De 27-jarige geldt als een van de beste middenvelders ter wereld. Bij Juventus bewijst hij wekelijks dat hij kopbalsterk is, maar ook stevig kan verdedigen. Momenteel herstelt hij van een operatie aan zijn knie, maar waarschijnlijk komt hij wel in actie in Brazilië.

Bondscoach: Jorge Sampaoli

De 43-jarige Argentijn Jorge Sampaoli verving in 2012 de Argentijn Claudio Borghi. Zijn komst zorgde voor een ware ommekeer bij de nationale ploeg. Chili groeide uit van een onstabiele ploeg met gedragsproblemen tot een hechte en gerespecteerde kern. Sampaoli wordt vooral geprezen om zijn aanvallend voetbal.

Belgische link: Jean Beausejour

Jean Beausejour waagde in 2006 zijn kans bij AA Gent. Onder Georges Leekens kwam hij weinig tot spelen toe omdat spelmaker Christophe Grégoire en Bryan Ruiz op zijn favoriete posities stonden.

Beausejour bleef uiteindelijk een seizoen en speelde geen officiële wedstrijden voor Gent. Hij is nu aan de slag bij Wigan Athletic en is een vaste waarde in de nationale ploeg van Chili. Op het WK van 2010 scoorde hij tegen Honduras.

Beausejour scoort voor Chili op het WK 2010

Zo geraakte Chili op het WK

Chili werd derde in de Zuid-Amerikaanse poule. Het moest Argentinië en Colombia voor laten gaan.

De Rode Duivels speelden in 2009 nog tegen Chili

België speelde in mei 2009 op de Kirin Cup (Japan) voor het laatst tegen Chili. Het werd 1-1. Op de eerste foto herkent u Ismael Fuentes, Mujangi Bia en Marco Estrada.

Op de tweede foto ziet u Marco Estrada in actie tegen Radja Nainggolan.