• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Bosnië-Herzegovina

  Bosnië-Herzegovina gaat voor het eerst naar een groot toernooi.

  • Bijnaam: Zmajevi (Draken)
  • FIFA-ranglijst: 21
  • Hoogste plaats: 13 (2013)
  • Aantal WK-deelnames: 0
  • Beste resultaat: n.v.t.
    
  • Het wordt voor Bosnië-Herzegovina de allereerste deelname aan een groot toernooi.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 150-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Asmir Begovic (Stoke City), Jasmin Fejzic (Aalen), Asmir Avdukic (Borac Banja Luka)
  • Verdediging (7): Emir Spahic (Bayer Leverkusen), Sead Kolasinac (Schalke 04), Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig), Ognjen Vranjes (Elazigspor), Toni Sunjic (Zarya Lugansk), Avdija Vrsajevic (Hajduk Split), Mensur Mujdza (Freiburg)
  • Middenveld (10): Zvjezdan Misimovic (Guizhou Renhe), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Miralem Pjanic (AS Roma), Sejad Salihovic (Hoffenheim), Senad Lulic (Lazio), Izet Hajrovic (Galatasaray), Senijad Ibricic (Erciyesspor), Tino Sven Susic (Hajduk Split), Muhamed Besic (Ferencvaros), Anel Hadzic (Sturm Graz)
  • Aanval (3): Edin Dzeko (Manchester City), Vedad Ibisevic (VfB Stuttgart), Edin Visca (Istanbul BB)

  Sleutelspeler: Edin Dzeko

  • Edin Dzeko (28): De spits van Manchester City is dé ster van het team. Hij kan met links en rechts scoren en is met zijn 1,92 meter altijd een gevaar in de lucht. Nam 10 van de 30 doelpunten in de WK-kwalificatie voor zijn rekening. Hij is de Bosnische topscorer aller tijden met 35 doelpunten in 61 wedstrijden.
  • Andere belangrijke spelers zijn middenvelders Miralem Pjanic (Roma) en aanvaller Vedad Ibisevic (Stuttgart), de spitsbroeder van Dzeko. De defensie is het pijnpunt van Bosnië-Herzegovina.

  Belgische link: Asmir Begovic

  De 26-jarige doelman Asmir Begovic begon zijn professionele voetbalcarrière bij het Belgische La Louvière. De Bosniër stond er amper twee wedstrijden onder de lat. Daarna verhuisde hij naar Portsmouth. In 2013 verwierf Begovic internationale bekendheid nadat hij na 14 seconden scoorde tegen Southampton vanuit zijn eigen strafschopgebied.

  Bondscoach: Safet Susic

  De 58-jarige Susic heeft wel wat WK-ervaring, hij was er als speler in 1982 en 1990 bij met Joegoslavië. Hij scoorde 21 doelpunten in 54 internationale wedstrijden. In 2010 nam hij het roer over van Miroslav Blazic, die zijn land niet op het WK in Zuid-Afrika had gekregen. Het EK van 2012 werd ook niet gehaald, maar daarna transformeerde Bosnië "op zijn Belgisch": met aantrekkelijk en aanvallend voetbal kregen Susic en de spelers de fans en de media weer helemaal achter zich.

  Zo raakte Bosnië-Herzegovina op het WK

  Bosnië-Herzegovina won zijn groep, met acht overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag. Griekenland deed hetzelfde, maar Bosnië werd met een veel beter doelsaldo groepswinnaar (en had bovendien ook beter gepresteerd in de onderlinge duels).

  Bosnië-Herzegovina tegen België

  België speelde vier keer tegen Bosnië-Herzegovina, telkens in een WK-kwalificatie. In 2005 werd er thuis met 4-1 gewonnen, in Bosnië verloren de Rode Duivels met 1-0. In 2009 was het erger, Bosnië-Herzegovina won in België met 2-4 en thuis met 2-1.

  WK-kwalificatie maart 2009 (2-4):