• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Algerije

  De Algerijnse ploeg voor het barrageduel met Burkina Faso.

  • Bijnaam: Les Fennecs (woestijnvossen)
  • FIFA-ranglijst: 22
  • Hoogste plaats: 19 (2012)
  • Aantal WK-deelnames: 3
  • Beste resultaat: groepsfase
    
  • Geplaatst na barrages tegen het Burkina Faso van Paul Put
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 2000-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Rais Mbolhi (CSKA Sofia), Mohamed Zemmamouche (USM Alger), Mohamed Cdric (CS Constantine)
  • Verdediging (9): Essaid Belkalem (Watford), Madjid Bougherra (Lekhwiya), Lyassine Cadamuro (Real Mallorca), Faouzi Ghoulam (Napoli), Rafik Halliche (Academica Coimbra), Aissa Mandi (Stade de Reims), Mehdi Mostefa (Ajaccio), Carl Medjani (Valenciennes FC), Djamel Mesbah (Livorno)
  • Middenveld (5): Nabil Bentaleb (Tottenham), Yacine Brahimi (Granada), Medhi Lacen (Getafe), Saphir Taider (Inter Milaan), Hassan Yebda (Udinese)
  • Aanval (6): Abdelmoumen Djabou (Club Africain), Sofiane Feghouli (Valencia), Ryad Mahrez (Leicester City), Islam Slimani (Sporting Lissabon), Hilal Soudani (Dinamo Zagreb), Nabil Ghilas (FC Porto)

  Sleutelspeler: Sofiane Feghouli

  • Sofiane Feghouli (24): Sinds hij in 2011 zijn debuut maakte in de nationale ploeg heeft Feghouli, in Frankrijk geboren en daar ook jeugdinternational geweest, zich ontpopt tot metronoom van het elftal. De middenvelder scoorde vijf keer in zeventien interlands, waaronder één keer in de barrages tegen Burkina Faso. Feghouli was amper 17 toen hij in 2008 voor de leeuwen geworpen werd bij de Franse tweedeklasser Grenoble. Sinds 2010 speelt hij voor Valencia.
  • Ook Nabil Bentaleb (19) is een speler van de Algerijnse selectie om in de gaten te houden. De middenvelder speelde op vijftienjarige leeftijd voor Excelsior Moeskroen, maar moest er vertrekken toen de club failliet werd verklaard. Zes maanden geleden maakte hij zijn eerste optreden in de Premier League voor Tottenham Hotspur. Sindsdien is de sterke Algerijn niet meer weg te duwen uit het basiselftal.

  Belgische link: Leekens en Waseige

  In het niet zo verre verleden nam Algerije tot twee keer toe een Belgische bondscoach in dienst. In 2003 luisterde die naar de naam Georges Leekens, die het land plaatste voor de Africa Cup. Wanneer Moeskroen op de deur klopte, keerde Leekens terug naar België. Een jaar later deed de volgende Belg zijn intrede: Robert Waseige, maar hij houdt het maar vier maanden vol.

  Bondscoach: Vahid Halilhodzic

  De 61-jarige geboren Bosniër Halilhodzic maakte als speler van Joegoslavië het WK 1982 mee, waar hij twee keer inviel. Hij loodste Ivoorkust naar het WK 2010, maar werd na een geflopte Africa Cup enkele maanden voor de wereldbeker ontslagen. Halilhodzic was als clubtrainer vooral actief in Frankrijk, bij Rijsel, Rennes en PSG. Met Raja Casblanca won hij in 1997 de Afrikaanse Champions League. De ervaren Frans-Bosnische trainer wil Algerije voorbij de eerste ronde loodsen.

  Zo raakte Algerije op het WK

  Algerije won vijf van zijn zes voorrondewedstrijden in een poule met Mali, Benin en Rwanda. Als winnaar van groep H nam Algerije het in de barrages om een WK-ticket op tegen het Burkina Faso van Paul Put, dat groep E gewonnen had. In de heenwedstrijd in Burkina Faso won Burkina met 3-2 en thuis haalde Algerije het met 1-0.

  Algerije tegen België

  Algerije kwam België nog maar twee keer tegen in de voetbalgeschiedenis. Eén keer eindigde de vriendschappelijke wedstrijd op een gelijkspel, de tweede keer wonnen de Rode Duivels.