• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Spaanse succescoach Aragones stopt ermee

  Aragones (l) na zijn grootste triomf: de Europese titel met Spanje.

  Luis Aragones, de man die het tiki-taka-voetbal introduceerde bij de Spaanse nationale ploeg en met Spanje Euro 2008 won, zet op zijn 75e een punt achter zijn carrière.

  Aragones stopte in 1974 met voetballen bij Atletico Madrid. Hij kon er meteen coach worden en zou nog twee keer als coach terugkeren naar de club. Hij pakte één Spaanse titel met de club.

  Hij trainde in Spanje ook Barcelona, Espanyol, Sevilla, Valencia, Betis, Oviedo en Mallorca. In 2004 werd hij, op 66-jarige leeftijd, bondscoach van zijn land.

  Hij introduceerde een nieuwe spelstijl, met veel balbezit, vloeiende combinaties en snelle passes, het tiki-taka-voetbal. Spanje, tot dan toe nooit een hoogvlieger op grote toernooien, werd een wereldmacht en werd in 2008 Europees kampioen.

  Aragones nam afscheid van de nationale ploeg, coachte in Turkije Fenerbahçe nog een seizoen, maar zat daarna niet meer op de trainersbank. En daar zal hij ook niet meer op gaan zitten, vertelt hij nu in een interview met een Spaans magazine.

  "Toen ik Turkije verliet, wist ik al dat het moeilijk zou worden om nog terug te keren", zegt Aragones. "De leeftijd begint te wegen. Het is genoeg geweest, ik zal geen trainer meer zijn."