• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingzondaar Di Luca mag nooit meer koersen

  Danilo Di Luca (37) werd in april, enkele dagen voor de Giro, betrapt op epo.

  Het Italiaanse Olympisch Comité heeft donderdag Danilo Di Luca levenslang geschorst. De 37-jarige voormalige Giro-winnaar overtrad in zijn carrière drie keer de dopingregels. Bij een test in april, enkele dagen voor de Giro, werd hij gepakt op epo.

  Di Luca won de Ronde van Italië in 2007 (foto). Enkele maanden later werd hij voor drie maanden geschorst omdat hij een geschorste verzorger bezocht.

  Tijdens de Giro van 2009 werd hij betrapt op het gebruik van cera, de nieuwe vorm van epo. Dat kostte hem geen twee jaar, maar 15 maanden schorsing omdat hij goed meewerkte met de antidopingautoriteiten.

  Dit jaar liep hij bij een onaangekondigde controle vijf dagen voor de Giro tegen de epo-lamp. Dat ontlokte Lance Armstrong - die andere dopingzondaar - de quote "Di Luca, ben jij echt zo dom?"

  De Italiaan - die een opvallende Giro reed - werd uit de koers gezet en zijn team Vini Fantini - dat hem nog maar pas in dienst had genomen - ontsloeg hem meteen. Zijn carrière zit er nu op. Hij moet ook een boete van 38.000 euro betalen.